Privreda

Šarović i Ji Ping: Ekonomska saradnja u porastu

Šarović i Ji Ping: Ekonomska saradnja u porastu
Foto: N.N. | Šarović i Ji Ping: Ekonomska saradnja u porastu
Srna

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović i novoimenovani ambasador Kine u BiH Ji Ping ocijenili su danas da je ekonomska i trgovinska saradnja dvije zemlje u porastu i da taj trend treba da bude nastavljen.

Sagovornici su se saglasili da je važno da uspješna saradnja bude nastavljena i u ovoj godini, sa fokusom na započete energetske i infrastrukturne projekte kao što je izgradnja putne infrastrukture u Republici Srpskoj, te gradnja Bloka 7 Termoelektrane "Tuzla", kao i u okviru globalnog projekta "Jedan pojas, jedan put" i saradnje "16 plus jedan".

"Trgovinska saradnja sa Kinom dostigla je 700 miliona evra, što je porast od 100 odsto u odnosu na prethodni period, a to je za malu zemlju, kakva je BiH, značajan uspjeh", istakao je Šarović, koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa Kinom.

On je podsjetio da su u proteklom periodu dvije zemlje potpisale važne sporazume za unapređenje ekonomije - u oblasti poljoprivrede i veterinarstva, a BiH je prvi put omogućen izvoz hrane životinjskog porijekla u Kinu.

Konstatovano je da se odnosi dvije zemlje ubrzano unapređuju u svim oblastima i da se očekuje da će, zahvaljujući sporazumu o viznoj liberalizaciji, ove godine BiH posjetiti oko 100.000 kineskih građana.

Ping je posebno naglasio da Kina pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa BiH, te da veliki broj kineskih građana i privrednika želi da posjeti i ulaže u BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije