Privreda

Savjet ministara BiH bez rasprave o plavom dizelu: Političke igre preko seljačkih leđa

Savjet ministara BiH bez rasprave o plavom dizelu: Političke igre preko seljačkih leđa
Savjet ministara BiH bez rasprave o plavom dizelu: Političke igre preko seljačkih leđa

BANJALUKA, SARAJEVO - Informacija da je Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici sa dnevnog reda skinuo pitanje plavog dizela nije puno iznenadila poljoprivrednike, jer, kako kažu, sve se lomi preko "seljačkih leđa", a političko obećanje je i inače "ludom radovanje".

"To je znak da niko ne vodi računa o poljoprivredi. Generalno, sve što ne valja, lomi se preko 'seljačkih leđa'. Ali mi niko ne može reći da ova država nije luda, jer kako drugačije objasniti da plavi dizel sve prođe i onda stane na Savjetu ministara", kaže Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS.

Usorac tvrdi da se radi o političkim igrama, gdje je, kako ističe, pitanje plavog dizela stopirano zbog drugih ciljeva.

"Oni hoće preko nas uz plavi dizel, koji je životno pitanje za sve poljoprivrednike, da proguraju i povećanje akciza na naftu, cigare i alkohol, i to je prava istina", smatra Usorac.

Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS tražili su od Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, da objasni zašto je pitanje plavog dizela skinuto sa dnevnog reda, ali i najavili proteste ako se nešto bitno ne promijeni.

"Pored rješavanja plavog dizela, zahtijevamo uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje kada je riječ o svinjskom i goveđem mesu. Ako realizacija ovih mjera ne bude počela u roku od osam dana, poljoprivredni proizvođači BiH pokrenuće aktivnosti o organizovanju masovnih protesta u vidu blokada svih graničnih prelaza. O ovome postoji potpuna saglasnost svih većih udruženja poljoprivrednika BiH", saopštili su poljoprivrednici.

Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH, rekao je da još jedno lažno obećanje nije ništa novo do ista stvar koju svaka nova garnitura političara u proteklih 20 godine slaže.

"Političari neriješeno pitanje plavog dizela dobijaju u nasljeđe i isto tako prenose dalje unazad dvije decenije", kazao je Pejić.

Ističe da je razlika između nafte i plavog dizela u ovom trenutku oko 40 feninga, dok je prethodnih godina, kada je cijena nafte bila dosta veća, razlika išla i do 80.

"Kada pogledate da, po zvaničnoj statistici, imate oko 100.000 grla muznih krava i bikova u BiH, a za jedno grlo godišnje treba od 50 do 100 litara nafte, može se vidjeti koja bi to ušteda bila", kaže Pejić.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da je insistirao da zakon ide u procedure i da će tako i dalje biti.

"Očekujem da me podrže i ostale kolege jer je ovo pitanje političke usaglašenosti. Žao mi je što je skinuto sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara, ali ću do sljedeće sjednice insistirati na ponovnom uvrštavanju", rekao je Šarović.

U Savjetu ministara BiH potvrdili su riječi poljoprivrednika i rekli da će pitanje plavog dizela biti razmatrano na narednoj sjednici, te da će ići u paketu sa drugim prijedlozima o akcizama.

"Povučeno je sa dnevnog reda zato što je dostavljen prijedlog o drugim akcizama pa će biti razmatrano zajedno u paketu", izjavio je Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Savjeta ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije