Privreda

Šećerana u stečaju prodata turskoj kompaniji za 5,1 milion evra

Šećerana u stečaju prodata turskoj kompaniji za 5,1 milion evra
Foto: N.N. | Šećerana u stečaju prodata turskoj kompaniji za 5,1 milion evra

BIJELJINA - Bijeljinska fabrika šećera u stečaju prodata je danas kompaniji "Soltist" iz Turske za 5,1 milion evra, izjavio je Srni stečajni upravnik Nebojša Matić.

Prema njegovim riječima, Skupština povjerilaca je birajući između dvije ponude sa 85 odsto glasova podržala ovu prodaju, a kupac je najavio da će dati bankarsku garanciju na 11 mjeseci, što znači da će ponuđeni iznos biti naplativ u tom roku.

Matić kaže da su ukupna potraživanja od Šećerane u stečaju veća od 16 miliona KM, što znači da će se do dobijenih 10 miliona KM namirivati povjerioci po prioritetima, a ostali procentualno.

"U ponudi nije navedeno da će oni nastaviti proces proizvodnje u šećerani, kupac nudi da će u roku od godinu, dvije dana procijeniti da li će fabrika nastaviti sa radom", naveo je stečajni upravnik i dodao da je riječ o turskoj kompaniji koja se bavi trgovinom i preprodajom.

Kao treći stečajni upravnik u ovoj dugogodišnjem procesu Matić ocjenjuje da više nema razloga za "otezanje". "Mislim da smo na dobrom putu da riješimo ovaj problem", istakao je Matić.

Prema njegovim očekivanjima, radnici će biti procentualno namireni, koliko će to biti zavisi od sudskih sporova, krivičnih prijava i drugih okolnosti, a u idealnim uslovima moglo bi da im pripadne između 50 i 55 odsto potraživanja.

Skupština povjerilaca šećerane u stečaju održana je u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije