Privreda

Šef Rosnjefta: Kraj ere nafte je daleko

Šef Rosnjefta: Kraj ere nafte je daleko
Foto: Ilustracija | Šef Rosnjefta: Kraj ere nafte je daleko

Direktor najveće ruske naftne kompanije Rosnjeft, Igor Sečin, smatra da će nafta ostati glavno gorivo još dugi niz godina, iako neke prognoze govore drugačije.

"Uvjeravam vas da su glasine o okončanju ere nafte u velikoj mjeri pretjerane. Nafta će ostati osnova svjetske industrije goriva i energije u narednih 20 - 30 godina i još duže", rekao je Sečin na desetom Evroazijskom forumu u Veroni, u Italiji, prenosi Russia Today.

Prema riječima šefa Rosnefta, bilo kakav pad u potrošnji nafte biće zamijenjen gasom.

"Izvjesno smanjenje učešća nafte u ukupnom bilansu energetskih resursa skoro će u potpunosti biti kompenzovano povećanjem udjela gasa... Smanjenje udjela uglja biće nadoknađeno rastom udjela ekološki prihvatljivijih, po okruženje prijateljskih energetskih izvora, uključujući gas i nuklearnu energiju", dodao je Sečin.

Smatra, međutim, da se cijene nafte vjerovatno neće vratiti na visoke nivoe na kojima su bile 2014. godine.

"Uravnoteženje tržišta nafte je i dalje krhko i nestabilno, bušenje nafte iz škriljaca u Sjedinjenim Državama, koje su akumulirale velike rezerve… može, imajući u vidu aktuelni nivo cijena, značajno da se poveća u 2018. godini i da ponovo destabilizuje tržište. Mislim da ne treba očekivati rast cijena nafte u bliskoj budućnosti", rekao je Sečin.

Cijene dva glavna referentna tipa nafte na svjetskim tržištima danas su se spustile naniže za gotovo jedan dolar, pri čemu je sjevernomorska nafta Brent trgovana na nivou od 57,24 dolara za barel, a američka “laka” nafta WTI na 51,27 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je procijenila prošle nedjelje da će se tražnja za naftom povećati u prosjeku za 1,2 miliona barela dnevno do 2022. godine, a potom će rast trašnje usporiti na 300 hiljada barela dnevno u periodu od 2035. do 2040. godine. Do 2040. godine, udio fosilnih goriva u svjetskoj potrošnji biće smanjen na oko 75 odsto, predviđa naftni kartel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije