Privreda

Šef naftnog giganta: Za dvije godine faliće nam nafte

Šef naftnog giganta: Za dvije godine faliće nam nafte
Foto: Ilustracija | Šef naftnog giganta: Za dvije godine faliće nam nafte

PARIZ - Glavni izvršni direktor kompanije "Total“ Patrik Pujane kritikovao je sankcije Rusiji. Upozorava i da postoji rizik da nakon 2020. ne bude dovoljno nafte.

On je u intervjuu pariskom "Mondu“ rekao da je Moskva prestala da se nada ukidanju sankcija i da se sve više osjeća kao da je "opkoljena tvrđava“, prenosi Sputnik.

Pujane je istakao da su sankcije "loš sistem“ zbog kog stradaju ljudi kojima ne ostaje drugi izbor osim da podržavaju svoju zemlju. On smatra da je upravo to razlog zbog kojeg raste nacionalističko raspoloženje u Rusiji.

Prema njegovom mišljenju, da bi bile ukinute sankcije Rusiji, neophodno je da republikanci i demokrate postignu sporazum u Kongresu SAD, gdje je antirusko raspoloženje veoma snažno.

U Evropi se ne zapaža pozitivna dinamika u vezi s ovim pitanjem, naveo je Pujane i dodao da nije čudno to što Rusija ne obraća pažnju na embargo na isporuku goriva Sjevernoj Koreji. Dejstva Rusije u Siriji i Libiji mogu se takođe objasniti željom da se izađe iz izolacije, tvrdi Pujane.

Prvi čovjek "Totala“ je naveo da projekat njegove kompanije u Iranu "Saud pars 11“ postiže uspjeh i da se posao nastavlja bez obzira na to što je situacija u Kongresu SAD i dalje nejasna. "Ako Amerikanci odluče da istupe iz nuklearnog sporazuma s Iranom i da uvedu dodatne sankcije, to će nas ozbiljno zabrinuti“, rekao je Pujane.

Kada je riječ o naftno-gasnoj industriji, prema riječima biznismena, sada se osjeća nedostatak velikih investicija. On upozorava da postoji rizik da nakon 2020. godine ne bude dovoljno nafte.

"Potražnja veoma brzo raste, a tokom posljednje tri godine čak i dva puta brže nego tri godine ranije“, tvrdi Pujane. Kada cijene nafte padaju, investicije prestaju da stižu, ali potražnja za naftom raste, objašnjava on.

(sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije