Privreda

"Siemens" prekida isporuku energetske opreme ruskim kompanijama

"Siemens" prekida isporuku energetske opreme ruskim kompanijama
Foto: Ilustracija | "Siemens" prekida isporuku energetske opreme ruskim kompanijama

Kompanija „Siemens“ saopštila je da će privremeno obustaviti isporuku energetske opreme ruskim državnim kompanijama.

U saopštenju se navodi da kompanija planira da "razvije nove mjere kontrole". Koncern tvrdi da su na Krim nelegalno dostavljene četiri "Siemensove" turbine. Predložio je da turbine otkupi i poništi ugovor o snabdijevanju.

"Siemens" će takođe raskinuti ugovor o licenciranju sa ruskim kompanijama za snabdijevanje opremom za elektrane i odustaće od manjinskog udjela u kompaniji "Interautomatika" koja je, prema pisanju novinske agencije Reuters bila jedan od izvođača koji postavljaju turbine kompanije na Krimu.

Početkom jula, Reuters je saopštio da su termoelektranama na Krimu dostavljene „Siemensove“ turbine, a među izvođačima je kompanija "Interautomatika", u kojoj „Simens“ posjeduje 45,7 odsto.

U julu je "Siemens" tužio moskovskoj arbitraži ćerku-kompaniju "Rosteka" — "Tehnopromeksport". Tužba se odnosi na moguće isporuke "Siemensovih" turbina za elektrane na Krimu, uprkos evropskim sankcijama. "Tehnopromeksport" gradi na Krimu dvije termoelektrane kapaciteta 470 MV.

"Siemens" je saopštio da su protiv njegove volje najmanje dvije od četiri turbine koje je "Tehnopromeksport" isporučio za elektrane u Tamanju, modifikovane i premještene na Krim. Turbine za Tamanj proizvedene su u zajedničkom preduzeću "Siemensa" i ruskih "Električnih mašina" (kontroliše 35 odsto) — "Siemens tehnologije gasnih turbina" u Lenjingradskoj oblasti.

Ministarstvo industrije i trgovine Rusije istaklo je da će elektrane na Krimu opremiti turbinama proizvedenim u Rusiji uz pomoć stranih proizvodnih elemenata. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su tehnološki proizvodi koji se nalaze na Krimu napravljeni u Rusiji.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije