Privreda

"Sim Technik": Jubilej u znaku investicija i novih radnih mjesta

"Sim Technik": Jubilej u znaku investicija i novih radnih mjesta
Foto: Ilustracija | "Sim Technik": Jubilej u znaku investicija i novih radnih mjesta
Dejan Tovilović

KOTOR VAROŠ - Puštanjem u funkciju novog i moderno opremljenog proizvodnog pogona, koji se prostire na površini od 3.500 metara kvadratnih, preduzeće "Sim Technik" iz Kotor Varoša s uspjehom dočekuje veliki jubilej - prvih deset godina postojanja.

U ovoj fabrici 235 radnika, uglavnom mladih ljudi, obradu metala vrši na najsavremenijim i najpreciznijim CNC mašinama dostupnim na tržištu, a šansu za posao veoma brzo dobiće njih još 50, što samo po sebi pokazuje kakve poslovne rezultate ovo preduzeće ostvaruje.

"Naš glavni cilj je da postanemo lider u regionu u maloserijskoj proizvodnji te da ostvarimo stabilnu konkurentnost na evropskom i svjetskom tržištu. Rad, zalaganje, odricanje, ali i investiranje, po našem mišljenju, recept su za uspjeh", kazali su nam u upravi "Sim Technika".

Inače, većina onoga što se napravi u ovoj fabrici, (oko 95 odsto) izvozi se na tržište Evropske unije, a ovo preduzeće kao svog pouzdanog partnera prepoznali su renomirani brendovi kao što su "Schaeffler", "Fag", "Luk", "Thyssen System engineering", "Danieli", "Bosch", "Roeders tec", "Gammerler", "Strama" i mnogi drugi.

Filozofija preduzeća je da ponudi visoku preciznost izrade uz atraktivnu cijenu. Vrhunski zahtjevi su poštovanje termina isporuke, čistoća i preciznost u poslu. Fokusirani su na izradu dijelova, malih - velikih serija i prototipa opšte mašinogradnje. Prerađuju materijale, kao što su čelik, gus, aluminijum, mesing i umjetni materijal.

Tehnološki kapaciteti univerzalno su koncipirani i obuhvataju sve vrste mašinske obrade metala, izrade konstrukcija, montaže, lakiranja.

Kako bi se obezbijedio najviši kvalitet proizvoda, mjerna laboratorija opremljena je najmodernijim mjernim instrumentima koji se nalaze u klimatizovanom prostoru.

Kotor Varoš je jedna od rijetkih opština u BiH koja ima suficit u izvozu zahvaljujući upravo ovom preduzeću, koje je samo u ovoj godini uložilo oko tri miliona maraka u nabavku savremene opreme visokog kvaliteta za izradu mašinskih dijelova.

Međutim, odliv obučenog kadra u inostranstvo, neusklađenost potreba tržišta rada sa obrazovnim ustanovama, preveliki porezi na doprinose te mali i loši podsticaji za zapošljavanje novih radnika najveći su problemi sa kojima se suočavaju u "Sim Techniku".

"Država treba da stimuliše poslodavce da zapošljavaju nove radnike i proširuju proizvodnju smanjenjem poreskih opterećenja. Sa druge strane, lokalna zajednica može da pomogne ukidanjem raznih taksi na izgradnju novih pogona, poboljšanjem elektro i vodo snabdijevanja, poboljšanjem putne infrastrukture i slično", kažu oni.

Kada su planovi za budućnost u pitanju, cilj preduzeća je da u bliskoj budućnosti kupcima omogući cjelokupan proces proizvodnje, od konstrukcionog razvoja do krajnjeg proizvoda.

O projektu

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje".

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u Republici Srpskoj i zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena prirodna bogatstva, kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

Naziv: "Sim Technik" d.o.o.

Sjedište: Kotor Varoš

Osnovano: 2007.

Djelatnost: Mašinska obrada metala

Broj zaposlenih: 235

Kontakt: www.sim-technik.biz, 051/761-132

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije