Privreda

Sindikalci ŽRS nezadovoljni: Smanjiti broj službenika, a ne skretničara

Sindikalci ŽRS nezadovoljni: Smanjiti broj službenika, a ne skretničara
Foto: N.N. | Sindikalci ŽRS nezadovoljni: Smanjiti broj službenika, a ne skretničara

DOBOJ - Umjesto smanjenja broja radnih mjesta u procesu rada, trebalo bi smanjiti administraciju u "Željeznicama RS" (ŽRS) jer je još ima praviše, smatraju sindikalci, kojima nije po volji predloženi pravilnik o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta u ovom preduzeću.

"Mi tražimo ipak da se skine još malo više savjetnika, koordinatora i samostalnih stručnih saradnika i tako tih nekih radnih mjesta, koja su sa duplo većim platama u odnosu na skretničare i neka takva radna mjesta. Ako bi smanjivali broj takvih radnih mjesta (skretničara) dolazilo bi čak do ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja", smatra Zlatko Marin, predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti.

Dragan Savanović, generalni direktor ŽRS, kaže da se Upravi stalno zamjera da ima puno administracije, ali cifre, kaže, pokazuju da je broj takvih radnih mjesta smanjen za 22 procenta.

"Dok, recimo, u poslovima infrastrukture nije nijedno radno mjesto, a u poslovima operacija je možda sedam procenata izvršilaca po prijedlogu smanjeno", izjavio je Savanović nakon sastanka sa sindikalcima. U srijedu je u ŽRS započelo anketiranje zaposlenih kako bi bilo utvrđeno koliko je njih zainteresovano za dobrovoljni odlazak, a sindikati tvrde da odlazak bez primamljive ponude nije moguć.

"Sindikati ostaju pri ranijem prijedlogu da to mora biti minimum 250 evra po godini radnog staža u ŽRS, dok je Uprava predložila daleko manju svotu", rekao je Milijan Marković, predsjednik Sindikata željezničara. Osim šest prosječnih plata, što je predviđeno zakonom, poručuje generalni direktor, Uprava za dobrovoljni odlazak nudi još toliko, a iznos koji predlažu sindikati, kaže, nije moguće obezbijediti.

"Mi, nažalost, ta sredstva nemamo, i rado bismo ponudili najmanje toliko", kazao je Savanović. Podsjetio je da, prema ranije preuzetim obavezama, ŽRS broj radnika do kraja juna mora smanjiti na 2.600, do kraja ove godine ta cifra će biti manja za još stotinu, a krajnji cilj je 2.100 radnika u 2021. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije