Privreda

Sindikat "Željeznica" osudio izjave Savanovića

Sindikat "Željeznica" osudio izjave Savanovića
Sindikat "Željeznica" osudio izjave Savanovića

DOBOJ - Predstavnici šest sindikalnih organizacija "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) osudili su izjavu generalnog direktora Dragana Savanovića da su sindikalne vođe odgovorne za tešku situaciju u ovom preduzeću, jer su, kako je rekao, po njihovom nagovoru radnici pokrenuli tužbe zbog neisplaćenih toplih obroka i regresa.

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin rekao je novinarima da su tvrdnje generalnog direktora ŽRS "neprimjerene i ne pokazuju pravu istinu, te da su date u namjeri da se sakrije kršenje zakona, sudskih presuda koje su donesene po tužbi radnika i stanja koje im je prethodilo".

Predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Prijedor Goran Čamdžić kaže da je "Savanović 2012. godine donio nezakonitu odluku o smanjenju toplog obroka o čemu su tada upozorili Upravu i pozvali na dogovor, do koga tada nije došlo".

Generalni direktor preduzeća "Željeznice Republike Srpske" Dragan Savanović izjavio je juče da tužbe radnika po pitanju toplog obroka i regresa i eventualna prinudna naplata mogu ugroziti opstanak i restrukturisanje firme, započeto prošle godine.

Savanović je rekao da povećanje vlastitog prihoda preduzeća na 53,593 miliona KM u prošloj godini pokazuje da se uprava sa Vladom Srpske trudila da poboljša stanje.

"Vlada Republike Srpske obezbijedila je da se u restrukturisanje uključe eksperti Svjetske banke, ali sav njihov trud, trud Vlade i uprave nisu prepoznali predstavnici sindikata koji kroz parolu o brizi o radničkim pravima guraju radnike i 'Željeznice' u propast", rekao je Savanović.

Savanović je istakao da su plate u ŽRS redovne, kao i da su isplaćena i tri zaostala dohotka, iako ima dugovanja radnicima za topli obrok i prevoz.

U okviru "Željeznica Republike Srpske" djeluje šest sindikalnih organizacija - Sindikat željezničara Republike Srpske, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka i Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije