Privreda

Skuplja struja privredu bi koštala 80 miliona KM

Skuplja struja privredu bi koštala 80 miliona KM
Foto: Ilustracija | Skuplja struja privredu bi koštala 80 miliona KM
Dejan Tovilović

SARAJEVO - Ako dođe do najavljenog poskupljenja struje, gotovo je izvjesno da će doći i do poskupljenja proizvoda, poručili su u petak iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

Pored toga, kako su ocijenili, poskupljenje će za njih biti i svojevrsni korak unazad jer će ih učiniti manje konkurentnim na tržištu i smanjiti mogućnost razvoja.

"Ako zaista dođe do povećanja cijena električne energije, kompanije će imati veće troškove proizvoda. Zbog toga će morati plasirati robu po višoj cijeni", poručio je Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj.

Rijad Hasić iz kompanije "TMD Group", kaže kako su oni jedan od vodećih proizvođača u metalskoj industriji u BiH u potpunosti izvozno orijentisanih, a da 30 odsto troškova u njihovoj firmi čine troškovi električne energije.

"Bilo koje dodatno povećanje cijene električne energije predstavlja prijetnju za ispunjenje obaveza iz ugovora koje imamo zaključene s kupcima, a radimo sa svjetskim liderima u automobilskoj industriji", kazao je Hasić.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, sabrao je kako bi najavljeno povećanje privredu BiH koštalo 80 miliona maraka godišnje.

To je, kaže, novac koji bi se mogao iskoristiti za otvaranje radnih mjesta, nove tehnologije, povećanje plata radnicima i slično.

Dodaje da cijene struje na evropskom tržištu rastu, jer je ono dodatno opterećeno taksama, ali da u BiH to nije slučaj i da te takse zasad ne postoje.

"To će i nas dočekati za nekoliko godina, ali dok ih nema, nema razloga ni da ih plaćamo", kazao je on.

Poslodavci su u petak na konferenciji za medije izrazili uvjerenje da će "Elektroprivreda BiH" i Vlada FBiH pronaći model i uvažiti zahtjeve privrede.

Iz "Elektroprivrede BiH" se juče nisu oglašavali po ovom pitanju, ali jesu nekoliko dana ranije, kada su poručili kako poslovanje moraju prilagođavati tržišnim uslovima.

Tada su rekli kako su cijene na tržištu električne energije za narednu godinu na izrazito visokom nivou i ukoliko se uporede s cijenama koje su bile na tržištu u istom periodu prošle godine, može se zaključiti da je došlo do porasta većeg od 15 odsto, a što se odražava na cijene na maloprodajnom tržištu električne energije u BiH.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije