Privreda

Dobavljači okrenuli leđa "Agrokoru"

Dobavljači okrenuli leđa "Agrokoru"
Foto: Nedžad Uglješa | Sljedeće sedmice sastanak Ramljaka i povjerenika iz BiH

SARAJEVO - Iako Ante Ramljak, povjerenik za "Agokor", i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, tvrde da su napravljeni veliki pomaci kada je u pitanju rješenje krize ovog koncera i da će se u narednim mjesecima posvetiti situaciji u BiH, Sindikat i dobavljači su nezadovoljni i ne vjeruju u dobre namjere uprave "Agrokora".

Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duhanske industrije, vodoprivrede, ugostiteljstva, turizma i trgovine (PPDIVUT) ističe da je situacija puno gora nego što žele priznati predstavnici "Agrokora".

"Radnici su uplašeni, veliki broj njih posljednjih mjeseci nalazi načine da odu, raskidaju ugovore. Uprava 'Agrokora' još nijednom nije pozvala Sindikat na pregovore. Niko ne želi da pozove radnike da im objasni šta se dešava. U Zavidovićima jedan radnik već štrajkuje glađu, jer želi da dobije otkaz kao tehnološki višak. Boji se jednostavno da će ostati bez ikakvog prava", kaže Avdagić.

Ističe da je išao u Mostar i Tuzlu da razgovara sa trgovcima "Konzuma" i dobavljačima i da jednostavno niko ne želi da kaže istinu, a istina je, kako on tvrdi, da "Velpro" dnevno gubi i po 30.000 KM.

"Većina dobavljača 'Konzumu' više ne želi da isporučuje robu. Daju samo onoliko koliko mogu oprostiti", tvrdi Avdagić. Dodaje da su procjene PPDIVUT-a da će bez posla ostati više od 1.000 radnika "Konzuma", te da bolja situacija neće biti ni sa dobavljačima kojima se mnogo duguje.

Što se tiče dolaska "Merkatora" na bh. tržište, Avdagić tu ne vidi rješenje ako im "Agrokor" ustupi samo tržište i ostane isti menadžment.

"Mislim da ovaj menadžment ne može riješiti problem i izaći iz krize kako bi poslovao pozitivno. Molićemo se mi još za povratak Todorića", kaže Avdagić.

Ramljak je danas u Sarajevu, nakon sastanka sa Zvizdićem, rekao da će u narednom periodu fokus biti na situaciji u BiH.

"Nije tajna, sad nam je prioritet da stabilizujemo situaciju na tržištu u BiH, s obzirom na to da tu, ne krijemo, imamo određenih problema prema dobavljačima. Sada, kad smo uspjeli obezbijediti finansiranje na nivou 'Agrokor' grupe, što je zadnjih 30 dana bio moj prioritet", rekao je Ramljak. Nada se da će biti pronađeno pozitivno rješenje za sve, koje je, kako tvrdi, već na vidiku. Za iduću sedmicu najavio je veliki sastanak sa dobavljačima u BiH i zamolio novinare da ne šire netačne informacije o broju otpuštenih radnika.

Zvizdić je podsjetio da je tokom sastanka ponovo istaknuta velika zainteresovanost BiH za procese koji znače restrukturisanje "Agrokora" i uticaja koji to može imati na firme koje posluju u BiH, sa fokusom na "Velpro" i "Konzum", koji zapošljava najveći broj ljudi. Dodao je da je fokus bio i na nastavku kvalitetnog poslovanja i zadržavanja što je moguće većeg broja kapaciteta i onih koji rade u tim kompanijama, te korektnog odnosa i isplate dugovanja koja imaju prema dobavljačima u BiH.

 "Agrokor" je početkom maja objavio da nivo zaduženosti na dan 31. mart, bez "Merkatora" i sa njim povezanim društvima, iznosi 5,44 milijarde eura. Procjene su kako "Konzum BiH" dobavljačima iz FBiH duguje blizu 66,5 miliona eura, a iz RS oko 2,8 miliona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije