Privreda

Solidarnost među kolegama u 'Željeznicama RS': Odvajanjem od plate umanjuju nepravdu

Solidarnost među kolegama u 'Željeznicama RS': Odvajanjem od plate umanjuju nepravdu
Foto: Ilustracija | Solidarnost među kolegama u "Željeznicama RS": Odvajanjem od plate umanjuju nepravdu

BANJALUKA - Grupa radnika iz "Željeznica RS" odlučila je da pomogne kolegama, bivšim štrajkačima, kojima su srezane plate zbog posljednjeg štrajka tako što će odvojiti od svojih primanja određene iznose da njima nadoknade.

Radnici kažu da ih boli nepravda i da je vrijeme da na neki način vrate kolegama koji su se štrajkom glađu borili i za njihova prava i prava svih radnika ŽRS.

"Nisam još zvanično pokrenuo inicijativu za pomoć kolegama koje su bile u štrajku, ali će sve biti riješeno za dan-dva jer nam se tek u idućoj plati može odbiti. Već sam pričao s radnicima i mnogo njih je raspoloženo za to", kazao je juče Željko Latinović, pokretač akcije i otpravnik vozova iz Novog Grada.

On je naglasio da čitava priča o podršci kolegama nema nikakve veze sa sindikatima već je nastala isključivo kao ideja radnika.

Iz "Željeznica RS" ponavljaju tvrdnju da septembarski štrajk nije bio zakonit.

"Prekršeno je više odredaba Zakona o štrajku, ali je suština da štrajk nije organizovao nijedan sindikat, takođe nije donesena odgovarajuća formalna odluka o stupanju u štrajk, nije formiran štrajkački odbor, nije ispoštovana procedura komunikacije s poslodavcem i drugo", naveli su iz ŽRS.

Kako kažu, ovakvo nelegalno postupanje radnika prijavljeno je i nadležnoj inspekciji rada, od koje očekuju konačan stav po ovom pitanju.

"Od strane nadležnih pokrenuti su disciplinski postupci protiv radnika, a o eventualnim disciplinskim mjerama odlučivaće komisija, dok je radnicima umanjena plata za neopravdane izostanke s rada", navode u ŽRS.

Bivši štrajkači kojima je odbijeno od plate kažu da će danas poslati upit direktoru sekcije kako su im obračunati sati.

"U martovskom štrajku nam nisu ništa odbili, a bio je isti kao i ovaj u septembru što se tiče zakonske procedure", kazao je Dragan Peulić, jedan od bivših štrajkača. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije