Privreda

Srpska spremna za formiranje specijalnih ekonomskih zona

Srpska spremna za formiranje specijalnih ekonomskih zona
Srpska spremna za formiranje specijalnih ekonomskih zona

JAHORINA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom susreta sa predsjednikom Svjetske asocijacije specijalnih ekonomskih zona Huanom Torensom izrazio je spremnost da Srpska usvoji praksu i iskustva ove asocijacije u vezi sa formiranjem specijalnih ekonomskih zona.

Tokom susreta u okviru "Jahorina ekonomskog foruma", Dodik je istakao povoljan geografski položaj Republike Srpske, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske. 

Torens se saglasio da je strateška prednost Republike Srpske njen geografski položaj i činjenica da se nalazi na neposrednoj granici sa EU. 

On je uputio poziv i izrazio nadu da će delegacija iz Republike Srpske prisustvovati narednom regionalnom sastanku ove organizacije. 

Torens je pozvao predsjednika Republike Srpske na godišnji samit Asocijacije koji će biti održan sljedeće godine u Ženevi. 

Dodik je i na sastanku sa šefom delegacije kineske kompanije "Čajna internešenel endžinering konslating korporejšn" Vang Jitongom izrazio spremnost i potrebu da što prije bude potpisan ugovor o saradnji i počne realizacija projekata specijalnih ekonomskih zona u Srpskoj.

Ova državna kineska kompanija bavi se konsaltingom, pripremom zakonske regulative i obezbjeđivanjem uslova za izgradnju specijalnih ekonomskih zona u Kini, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske. 

U saopštenju se dodaje da je ova kineska kompanija spremna da podijeli iskustva i pruži svu neophodnu pomoć i na taj način doprinese bržem formiranju ekonomskih zona u Srpskoj. 

Predsjednik Srpske je tokom "Jahorina ekonomskog foruma" razgovarao i sa delegacijom kineske međunarode korporacije "Sinofarm" (China Sinopharm International Corporation), te izrazio zadovoljstvo napretkom projekta izgradnje nove bolnice u Doboju i istakao da je saradnja sa kineskim partnerima veoma značajna za razvoj Republike Srpske.

Predstavnici kineske kompanije informisali su Dodika o tome da su u međuvremenu formirali zajednički tim sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Repubike Srpske koji je već formirao budžet i izradio svu neophodnu projektnu dokumentaciju, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske. 

Sporazum o izgradnji nove bolnice u Doboju potpisan je sa predstavnicima kineske kompanije prilikom posjete Kini u novembru prošle godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije