Privreda

Šteta od suše već uočljiva

Šteta od suše već uočljiva
Foto: Ilustracija | Šteta od suše već uočljiva
N.N.

BANJALUKA - Ako uskoro ne padne obilna kiša, suša i tropske temperature mogu napraviti veliku štetu na ratarskim usjevima.

Na oranicama lošijeg kvaliteta i bez mogućnosti zalivanja, kukuruzu i soji nema spasa. Šteta je već uočljiva, a mogu se očekivati problemi i u proizvodnji stočne hrane. Na kvalitetnom zemljištu i oranicama koje se navodnjavaju, usjevi su u dobrom stanju.

Bez navodnjavanja nema sigurne poljoprivredne proizvodnje. U Semberiji i Lijevče polju, bogatim podzemnim vodama. Ozbiljni poljoprivrednici više ne rizikuju. Obezbijedili su sisteme za navodnjavanje i suša ih ne brine.

"Uzeo sam dva sistema za navodnjavanje, jer prije dvije godine kada je bila suša na ovoj istoj parceli kada je kombajn išao nije bilo šta ubrati, a evo sada vam pokazujem kukuruz", kaže Đuro Cvijić iz Kladara.

Svakodnevno zalivanje je velika investicija, ali opravda uloženi trud i novac.

"Svaki dan mora da se zaliva, bez toga se ništa ne može. Da ovakvu papriku imate, morate biti 100% angažovani", istakao je Huso Mehanović iz Janje.

Novac uložen u sistem za navodnjavanje brzo se vrati, a uništen usjev je čist gubitak. I resorno ministarstvo podržava zalivne sistema. U toku je realizacija projekta vrijednosti 40 miliona maraka.

U ovakvim godinama povrće je lakše proizvesti jer nema biljnih bolesti. Jedini problem su insekti od kojih treba štititi biljku. I navodnjavanje se treba obaviti kada su temperature niže od 30 stepeni, kažu agronomi.

(RTRS)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije