Privreda

Stevanoviću se ponovo izmakla direktorska fotelja "Alumine"

Stevanoviću se ponovo izmakla direktorska fotelja "Alumine"
Stevanoviću se ponovo izmakla direktorska fotelja "Alumine"

BIJELJINA - Ni na današnjoj Skupštini povjerilaca Fabrike glinice "Birač" u stečaju nije došlo do smjene na čelu "Alumine", odnosno do razrešenja sadašnjeg predsjednika Upravnog odbora Mileta Matića i imenovanje na tu funkciju aktuelnog gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića.

Tek nakon dvočasovnog ubjeđivanja među povjeriocima i njihovih pravnim zastupnicima da se prije rasprave o izvještaju stečajnog upravnika Laze Đurđevića u dnevni red uvrsti inicijativa za smjenu Mileta Matića, izglasan je dnevni red današnje Skupštine povjerilaca koja je održana u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, javio je dopisnik portala Capital.

Većina povjerilaca od pristutnih 66, njih šezedeset i troje bilo je za to da se prihvati inicijativa za Matićevu smjenu, dok su protiv te inicijative bili predstavnici "BH-Gasa", Adnan Muhamedović, i zvorničke "Alumine", Andrija Kulić.

Većina prisutnih povjerilaca zastupalo je masu potraživanja od 46,2 miliona KM, ili 53,81 odsto dok su dva prisutna povjerioca zastupali masu potraživanja od 33,7 miliona KM ili 39,32 odsto. Suzdržan je bio predstavnik "Srbijagasa", sa potraživanjem od 5,9 miliona KM ili 6,87 odsto, jer njegova punomoć nije bila prihvaćena na današnjem ročištu.

I stečajni upravnik, kao i stečajni sudija bili su mišljenja da se danas ne može odlučivati o inicijativi većine povjerilaca za smjenu Mileta Matića, iako su oni u svojim obrazloženjima isticali da stečajni postupak u FG "Birač" traje već tri godine, te da je aktuelna uprava načinila niz poslovnih propusta, umanjujući na taj način stečajnu masu.

Stečajni upravnik Lazo Đurđević je na kraju ovog tročasovnog ročišta izjavio da bi povjerioci stekli drugačiji utisak o poslovanju "Alumine" u protekle tri godine da mu je bilo dozvoljeno da prvo podnese izvještaj o toku sprovođenja stečajnog postupka između dvije skupštine povjerilaca, kao i dopunski izvještaj od 22. februara.

Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika, očito nezadovoljan ishodom današnje skupštine povjerilaca FG "Birač" istakao je da se samo stvaraju dodatni troškovi zakazivanjem novih ročišta.

On je izjavio da postoji volja većine povjerilaca da se glasa o njegovom imenovanju za predsjednika Upravnog odbora "Alumine", ali da to, očigledno, neko želi spriječiti.

Nezadovoljni radom sadašnje uprave

Advokat Vasilije Novović, punomoćnik preduzeća "Hemija", naveo je da je aktuelna uprava "Alumine" na osnovu fiktivnih ugovora o djelu sa radnicima isplatila oko 1,3 miliona KM na ime plata i doprinosa, što predstavlja opterećenje za stečajnu masu FG "Birač" u stečaju.

On je naveo i podatak o 275 radnika stečajnog dužnika koje je zaposlila "Alumina", uz postojećih 970 radnika, navodeći da nije bilo ekonomski opravdano.

Naveo je i podatak da mu nije poznato gdje je raspoređena dobit firme "kćerke", to jest "Alumine", a kao loš poslovni potez naveo je i ulaganja od tri miliona maraka na rekonstrukciju imovine koja predstavlja vlasništvo drugog pravnog lica - "Energolinije".

Punomoćnik Fonda zdravstvenog osiguranja Dragan Riđošić izjavio je da "Alumina" kao pokretačka snaga zvorničke regije može puno više i bolje na čelu sa Zoranom Stevanovićem, te da bi mogla zaposliti i više radnika i ostvariti više na inostranom tržištu od izvoza svojih proizvoda nego što je to slučaj sa aktuelnim poslovodstvom "Alumine".

Punomoćnik "Voda Srpske" je izjavio da aktuelna uprava "Alumine" nije u stanju da riješi nagomilane probleme, da ima ogromne zalihe materijala, koje su procijenjene na više od 20 miliona KM. Stečajni upravnik Lazo Đurđević je reagovao i istakao da zalihe iznose 13, a ne 20 miliona KM.

I Zoran Stevanović, pretendent na funkciju Mileta Matića izjavio je da je rukovodstvo "Alumine" zatajilo u prestrukturiranju, da nije na vrijeme reagovalo kada je ugašena slična fabrika u Mađarskoj, te da su sada zalihe povećane, a obaveze prema dobavljačima porasle.

Nastavak Skupštine povjerilaca zakazan je za 20. april.

(NN/Capital.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije