Privreda

Stiže 76 miliona evra od MMF-a

Stiže 76 miliona evra od MMF-a
Foto: Ilustracija | Stiže 76 miliona evra od MMF-a

Iz MMF-a su nakon posjete Bosni i Hercegodini poručili da stiže prvih 76 miliona evra iz nove tranše.

"Akcize jesu bile važna prethodna mjera u našem aranžmanu i s obzirom na to da je to sada usvojeno time su istovremeno deblokirani veliki iznosi ulaganja u putnu infrastrukturu u Bosni i Hercegovini", izjavio je Nedim Ilahi, šef misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu za "ATV".

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija kaže da će trećina od ovih 76 miliona pripasti Srpskoj i da se novač očekuje u prvom kvartalu naredne godine.

Dodaje da je Vlada Srpske svoj dio obaveza prema aranžmanu završila još krajem prošle godine.

"Ono što je ostalo i treba da se završi je usvajanje budžeta Federacije i budžeta zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine, do kraja januara najkasnije da se ta dva budžeta usvoje", izjavio je Tegeltija.

Ilahi za "ATV" pojašnjava da i Srpska ima još puno toga da uradi. Kaže da nisu radili detaljnu procjenu dokle treba ići, ali hvali to što je Srpska smanjila potrošnju na plate u javnom sektoru i nada se nastavku tog trenda.

Kaže da MMF očekuje registar zaposlenih i da će se na osnovu njega zaključiti da li su potrebni radikalniji rezovi.

"Smatramo da nam to onda može dugoročno pomoći da se tamo gdje ima eventualno prevelik broj zaposlenih takav broj smanji odnosno da se one promjene koje je neophodno uvesti uvedu", rekao je Ilahi.

Novac MMF-a ide u reforme a pomoći će vladama u ostvarivanju zacrtanih planova, tvrdi ekonomista Siniša Pepić. Kaže da se često pogrešno percipira kreditiranje kod MMF-a i da stvari treba gledati dogoročno.

"Svi MMF posmatraju kroz novac koji će da dođe na račune vlada Republike Srpske i Federacije. Međutim, niko ne posmatra širi kontekst sredstava MMF-a koji podrazumijevaju edukaciju onih koji upravljaju sa budžetskim sredstvima", kaže ekonomista Siniša Pepić.

Edukaciju u vidu isplate, vlade očekuju uskoro ali ne prije odobrenja Izvršnog odbora i zaključivanja pregleda. Tek tad će MMF doznačiti odobrenih 76 miliona.

(ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije