Privreda

Stočari iz RS upozoravaju: Samo FBiH ima korist od izvoza junetine u Tursku

Stočari iz RS upozoravaju: Samo FBiH ima korist od izvoza junetine u Tursku
Foto: Ilustracija | Samo FBiH ima korist od izvoza junetine u Tursku
Srna

BANJALUKA - Stočari iz Republike Srpske upozoravaju da će samo Federacija BiH imati korist od izvoza junetine u Tursku, jer taj posao obavlja jedino firma iz tog entiteta - mesna industrija "Mujanović" Sarajevo, piše "Glas Srpske".

Poljoprivrednici iz Srpske navode da su u minusu u vezi s tim poslom, da situacija nije promijenjena i da je nova tura otkupa junetine za Tursku počela prije desetak dana.

"Niko iz Srpske ne izvozi meso u Tursku i mi smo samim tim u podređenom položaju. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović se ne zalaže za nas. FBiH, odakle je i otkupljivač, skida kajmak, a mi radimo s gubicima", rekao je potpredsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Ranko Sarajlić.

On tvrdi da je posao izvoza junetine u Tursku služi za manipulaciju i mešetarenje, a nikako za razvoj domaće mesne industrije i stočarstva.

Predsjednik udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Savo Bakajlić rekao je da je prije nekoliko dana prodao firmi "Mujanović" 20 junadi za izvoz u Tursku, te da bi situacija bila bolja da Srpska ima svog izvoznika za pomenuto tržište.

On je dodao da je u Semberiji "na čekanju" oko 2.000 grla te stoke, te da stočari ne znaju da li će uspjeti da je prodaju.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je ranije da je trenutno od Turske otvoren aranžman za 5.000 tona junetine.

"Do zastoja izvoza mesa u Tursku došlo je jer je jedan od izvoznika skinut sa liste zbog neispravne pošiljke (mesna industrija ‘Bajra’ Travnik). Sklopljen je aranžman sa drugim izvoznim objektima i otkup žive stoke u BiH je počeo 31. januara", naveo je Šarović.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije