Privreda

Struja podigla izvoz

Struja podigla izvoz
Foto: Ilustracija | Struja podigla izvoz

BANJALUKA - Republika Srpska za prvih šest mjeseci ove godine povećala je izvoz za petinu u odnosu na isti period prošle godine, ali i uvoz za 12,4 odsto te ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene s inostranstvom od 3,95 milijardi maraka.

Od tog iznosa 1,63 milijarde se odnose na izvoz, a 2,32 milijarde KM na uvoz, pa pokrivenost uvoza izvozom iznosi 70,4 odsto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Zavoda za statistiku RS.

Najviše je izvezeno raznih gotovih proizvoda, i to nešto preko 408 miliona KM, kao i sirovih nejestivih materija (skoro 294 miliona KM), a uvoz je najviše zabilježen na stavci proizvoda razvrstanih prema materijalu, 478,77 miliona KM, mašina i transportnih sredstava 432,61 milion KM i mineralnih goriva i maziva, kojih je uvezeno u vrijednosti od 367,14 miliona marka.

Izvoz električne energije povećan je za čak šest puta u odnosu na isti period 2016. godine, pa je tako sa 18 miliona maraka u prvom polugodištu ove godine izvezeno 108,79 miliona KM.

Međutim, paralelno sa dobrim rezultatima izvoza treba napomenuti da je RS uvezla tri i po puta više struje. Sa 9,7 miliona KM, koliko je to bilo u prvoj polovini 2016. godine, ta cifra je porasla na čak 33,79 miliona KM.

Gledajući po mjesecima, u martu je izvezeno najviše robe (301,409 miliona KM), a u junu najviše uvezeno, kada je saldo robne razmjene bio u minusu od 178,87 miliona KM.

Ukupan deficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni RS iznosi 685,35 miliona maraka.

Najveći partner Republici Srpskoj i ovaj puta je bila Srbija, s kojom je obim robne razmjene iznosio 589,251 milion KM, a pokrivenost uvoza izvozom 49 odsto.

Na drugom mjestu je Italija, iz koje je izvezeno 270,30 miliona KM robe, a uvezen 272,91 milion KM, čime je pokrivenost dostigla čak 99 odsto.

Veoma loš bilans napravljen je s Rusijom, gdje pokrivenost uvoza izvozom iznosi tek 9,7 odsto. Sa druge strane, pozitivni primjeri su s Hrvatskom, gdje je pokrivenost pozitivna i iznosi 198,4 odsto, zatim Austrijom 153,7 odsto, Slovačkom s kojom pokrivenost iznosi 220,6 odsto i Crnom Gorom sa rekordnih 465,5 odsto pokrivenosti.

Gledajući grupno, RS je sa zemljama Evropske unije ostvarila pozitivan spoljnotrgovinski bilans, a negativan s ostalim razvijenim zemljama i zemljama u razvoju.

Primjera radi, sa zemljama članicama CEFTA ostvaren je negativan bilans od 145,34 miliona KM.

Vujo Vukmirica, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, smatra kako bi se obim razmjene mogao podići ukoliko bi Republika Srpska počela da koristi svoje resurse.

"Da bi se razmjena poboljšala i povećala, treba povećati proizvodnju i modernizovati je, a sve u skladu s prednostima koje imamo u Republici Srpskoj, a to su prije svega oblast energetike, poljoprivrede i turizma, kojem se ne posvećuje dovoljno pažnje", kazao je on. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije