Privreda

Suša jača i od navodnjavanja

Suša jača i od navodnjavanja
Foto: Arhiva | Suša jača i od navodnjavanja

BANJALUKA, GRADIŠKA, TREBINJE -Suša se i dalje nastavlja, šteta na povrtarskim kulturama je sve veća, a poljoprivrednici sa strahom iščekuju svaki novi dan.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da u mjestima u kojima nema vode za navodnjavanje usjevi izgledaju jako loše, što je slučaj sa pojedinim povrtarskim kulturama u Lijevče polju, a uzgajivači sa ovog područja upozoravaju da će od resornog ministarstva tražiti da proglasi stanje elementarne nepogode.

"Poljoprivrednici će od Ministarstva tražiti da proglasi stanje elementarne nepogode jer ako se suša nastavi još 10 ili 15 dana, od usjeva neće biti ništa", upozorio je Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS i proizvođač povrća u selu Mašići, kod Gradiške.

Dodaje da vodostaj pada svaki dan, zbog čega im je navodnjavanje jako naporno i predstavlja im veliki problem.

"Šteta na povrću je već ogromna, ako se ovakvo vrijeme nastavi, biće 100 odsto", upozorava Banjac i dodaje da je šteta na kupusu već 60 odsto.

Stručnjaci naglašavaju da će, ako se sušni period i dalje nastavi, pojedini uzgajivači vjerovatno ostati bez vode, a da je najgora situacija po pitanju navodnjavanja u Hercegovini.

"Već imamo slučajeve manjka vode za navodnjavanje na cijeloj teritoriji RS, naročito u Hercegovini. Ako se suša nastavi, može se očekivati da će u narednih deset dana određen broj uzgajivača ostati bez vode za navodnjavanje", istakli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Ognjen Skočajić, poljoprivredni proizvođač iz Trebinja, kaže da svi poljoprivredni proizvođači imaju veliki problem s navodnjavanjem, a oni u Hercegovini jer su na tom području temperature još više.

"Kiše nema već danima i svi imamo problem sa navodnjavanjem jer se sve mora konstantno navodnjavati u sušnim danima, a nemamo modernizovane sisteme za navodnjavanje da bismo mogli da snabdijemo potrebnu količinu", kaže Skočajić.

U plasteničkoj proizvodnji suša je već došla po svoj danak jer čak ni pored navodnjavanja nije moguće nadomjestiti gubitke koje su visoke temperature prouzrokovale pa tako dolazi do zaostatka u rastu i opadanja cvjetova biljaka.

"Kod ovako visokih temperatura efekat navodnjavanja se smanjuje, a ako u plastenicima nema adekvatne zaštite, dolazi do sagorijevanja i sušenja biljaka bez obzira na količine vode koje biljka dobija, zbog čega se biljke suše i smanjuju prinosi", ističe Goran Gvozden, dr agronomskih nauka.

Prema riječima stručnjaka, ozbiljnija proizvodnja povrća bez adekvatnih sistema navodnjavanja nije moguća jer, kako kažu, vlažnost zemljišta je jedan od važnih preduslova gajenja bilo koje povrtarske vrste.

"Poznajući potrebe pojedinih povrtarskih vrsta u pogledu vode, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru, održavanje optimalne vlažnosti zemljišta je jedan od važnih preduslova uspješnog gajenja bilo koje povrtarske vrste", ističe Dragan Zarić, viši stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede PJ Bijeljina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije