Privreda

Sutra primopredaja dužnosti u ŠG "Klekovača-Potoci"

Sutra primopredaja dužnosti u ŠG "Klekovača-Potoci"
Foto: Ilustracija | Sutra primopredaja dužnosti u ŠG "Klekovača-Potoci"

ISTOČNI DRVAR - U Šumskom gazdinstvu (ŠG) "Klekovača-Potoci" iz Istočnog Drvara za sutra je najavljena primopredaja dužnosti između Milana Kecmana, kojeg je predložilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, i dosadašnjeg vržioca dužnosti direktora Nikole Jankovića, rekao je predsjednik Zavičajnih socijaldemokrata Mile Marčeta.

Marčeta je podržavao radnike koji protestuju u ovom ŠG i koji su zahtijevali smjenu Jankovića.

"Veliku zahvalnost odajem Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Vladi Republike Srpske, Sindikatu ŠG iz Istočnog Drvara, radnicima koji su tražili svoja prava i načelniku opštine Milki Ivanković, koji su dali podršku i zajedno se borili da istraju u svojim zahtjevima", rekao je Marčeta.

On je dodao da su radnici ŠG, uprkos lošim vremenskim uslovima, svakodnevno stajali ispred uprave zahtijevajući ispunjenje svojih zahtjeva i zaštitu radničkih prava. 

"Radnici nisu tražili nikakve beneficije, nego da se uvede red i da normalno rade. Na čelu gazdinstva mora biti čovjek iz struke koji će pošteno i odgovorno obavljati svoj posao, a ne neko iz 'šumske mafije'", istakao je Marčeta.

On je izrazio i veliku zahvalnost resornom ministru Stevi Mirjaniću i njegovim saradnicima koji su shvatili zahtjeve radnika koji 17 dana protestuju.

"Ovaj kraj je bogat šumama, koje su izvor opstanka, samim tim gazdinstvo u Istočnom Drvaru treba da vodi čovjek iz te struke", naveo je Marčeta.

Marčeta je podsjetio da je načelnik Istočnog Drvara Milka Ivanković sve vrijeme uz radnike i da je velikim dijelom zaslužna što tokom protesta nije dolazilo do većih incidenata.

Za vršioca dužnosti direktora ŠG "Klekovača-Potoci" u Istočnom Drvaru Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske predložilo je Milana Kecmana iz tog ministarstva.

Kecman je trebalo da preuzme dužnost 14. novembra, ali se to nije dogodilo jer je komisija preduzeća "Šume Republike Srpske" za tu poziciju predložila Nikolu Stojakovića, ekonomistu iz Ribnika.

Resorno ministarstvo treba da utvrdi zbog čega je Uprava "Šuma" predložila rješenje za vršioca dužnosti direktora ŠG koje nije usaglašeno sa resornim ministarstvom. 

Nikola Janković ranije je rekao da direktore šumskih gazdinstava, imenuje i razrješava Uprava "Šuma", odnosno generalni direktor, a ne resorno ministarstvo, i da priznaje samo rješenje generalnog direktora o njegovoj smjeni.

Radnicima podršku daju novoizabrani poslanik SNSD-a u parlamentu Republike Srpske Nikola Špirić, načelnik Drvara Goran Broćeta, načelnik Istočnog Drvara Milka Ivanković, Sindikat ŠG "Klekovača-Potoci" u Istočnom Drvaru i srpski delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Mile Marčeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije