Privreda

Sve više kompanija uvodi četvorodnevnu radnu sedmicu

Sve više kompanija uvodi četvorodnevnu radnu sedmicu
Foto: N.N. | Sve više kompanija uvodi četvorodnevnu radnu sedmicu

BERLIN - Kompanije širom svijeta počinju da smanjuju radnu sedmicu na četiri radna dana jer je primijećena bolja produktivnost, motivisanije osoblje i manje iscrpljenosti na poslu.

"Mnogo je zdravije i radimo bolje svoj posao", rekao je Jan Šulc-Hofen, osnivač softverske kompanije "Planio" sa sjedištem u Berlinu, koja je uvela četvorodnevnu radnu sedmicu za svojih deset radnika.

Osiguravajuća kompanija "Perpečual gardijan" na Novom Zelandu bilježi manje stresa i veću angažovanost radnika nakon što su početkom godine smanjili broj radnih dana na četiri.

Čak i u Japanu, vlasti ohrabruju kompanije da uvedu slobodan ponedjeljak, iako su akcije tog tipa u ovoj radoholičarskoj zemlji prilično bezuspješne.

Kongres britanskih sindikata /TUC/ zagovara uvođenje četiri radna dana sedmično u cijeloj zemlji do kraja vijeka, što podržava i opoziciona Laburistička stranka.

TUC tvrdi da bi kraća radna sedmica omogućila radnicima da podijele bogatstvo nagomilano u smislu novih tehnologija kao što su robotika i mašinsko učenje, jednako kao što su isposlovali slobodne vikende tokom industrijske revolucije.

Prema nedavnom istraživanju na uzorku od 3.000 ispitanika u osam zemalja, uključujući SAD, Britaniju i NJemačku, utvrđeno je da skoro polovina smatra da bi mogli lako da završe svoje zadatke za pet sati tokom dana da nemaju prekida.

Mnogi premašuju 40 radnih sati sedmično, u čemu prednjače SAD, gdje 49 odsto radnika kažu da rade prekovremeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije