Privreda

Trgovci u zatvoru zbog rasta cijena hrane

Trgovci u zatvoru zbog rasta cijena hrane
Foto: N.N. | Trgovci u zatvoru zbog rasta cijena hrane

KARAKAS - Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio je da su 34 menadžera supermarketa zatvoreni pod optužbom da su sakrivali hranu i manipulisali cijenama.

"Imali smo grupu ljudi koja je sakrivala proizvode od građana i počela da im naplaćuje koliko su htjeli. Poslovođe 34 supermarketa su iza rešetaka zbog kršenja zakona" rekao je Maduro u televizijskom obraćanju.

On je rekao da ne može biti izgovora za nepoštovanje zakona i pozvao građane da prijave nepošteno povećanje cijena.

Maduro je prošlog mjeseca najavio ekonomsku obnovu Venecuele, koja je opterećena hiperinflacijom i nestašicama osnovnih namirnica. On je naredio povećanje plata za 60 puta i devalvaciju nacionalne valute za 96 odsto.

Vlasti su objavile da će snositi troškove isplate zarada u prva tri mjeseca da kompanije ne bi povećavale cijene. Članovi kongresa, u kojem većinu ima opozicija, ukazuju na godišnju stopu inflacije od 200.000 odsto.

Pojedini vlasnici radnji sumnjaju da će vlada pokriti troškove zarada, pa pokušavaju da održe posao povećavanjem cijena i otpuštanjem radnika.

To doprinosi nastavku egzodusa tokom kojeg je Venecuelu, zemlju od 30 miliona stanovnika, koja je bogata naftom, zbog ekonomske krize već napustilo više od dva miliona ljudi.

Ekonomisti upozoravaju da Madurove reforme ne rješavaju suštinske probleme - kontrolu valute i prekomjerno štampanje novca. Oni napominju da bi njegove mjere mogle da dodatno destabilizuju zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije