Privreda

U Semberiji nedovoljno kiše za spas kukuruza

U Semberiji nedovoljno kiše za spas kukuruza
Foto: Ilustracija | U Semberiji nedovoljno kiše za spas kukuruza

BIJELJINA - Zahlađenje sa kišom je dobrodošlo, ali su padavine zakasnile, naročito za kukuruz, kažu semberski poljoprivrednici. Za većinu proizvođača ovogodišnji rod je umanjen za najmanje 50 do 60 odsto. Međutim, ima i parcela sa kojih se očekuje relativno dobar prinos, bez obzira što nije bilo dovoljno vlage.

Đorđe Јevtić iz Amajlija zasijao je više od 50 dunuma kukruza. Svakodnevno je u obilasku parcela gdje smo ga i zatekli dan poslije dugo očekivane kiše u Semberiji.

"Kiša neće popraviti stanje , klip je u fazi voštenja... samo na onim njivama gdje su maksimalno ispoštovane agrotehničke mjere može se očekivati solidan prinos", ističe Јevtić.

Na zemljištu istog kvaliteta, jedna do druge su parcele pod kukurozom, ali je vidljiva razlika u kvalitetu klipa i stabljike. Јevtić to pojašnjava ovako:

"Na jednoj parceli ispoštovane su agrotehničke mjere - đubrenje, zaštita itd, njemu vlaga nije bila presudna, dok na susjednoj parceli nije preduzeto sve što je trebalo da se uradi".

Prema podacima HMZ, u Semberiji je tokom proteklog dana i noći palo 19,9 litara mo metru kvadratnom. Zemljište je i dalje vrlo suvo jer kiše nije bilo dovoljno. Ratari ističu da je kiše dovoljno bilo samo za djetelinu i povrće, ali ne za kukuruz.

Zakasnila jeste, ali s obzirom na ekstremno visoke temeprature, kiša i zahlađenje su itekako dobrodošli. Šteta na kukruzu je ogromna i to će svakako uticati na buduću sjetvu, ali i na stočnu proizvodnju, kažu semberski poljoprivrednici.

(rtrs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije