Privreda

U pčelarstvo uloženo 762.000 evra

U pčelarstvo uloženo 762.000 evra
Foto: N.N. | U pčelarstvo uloženo 762.000 evra

NOVI SAD - Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za dvije i po godine uložio je 90 miliona dinara /oko 762.000 evra/ podsticajnih sredstava za razvoj pčelarstva u Vojvodini, rekao je danas resorni sekretar Vuk Radojević.

"Sredstva su uložena zajedno sa pčelarima iz Vojvodine, sa kojima je Sekretarijat potpisao gotovo 300 ugovora. To je pet puta više sredstava za podršku daljem razvoju pčelarstva u odnosu na raniji period", naveo je Radojević na skupu "Mjesec zaštite pčela", održanom u Skupštini Vojvodine.

On je izrazio zabrinutost zbog smanjenja broja pčela u Srbiji tokom posljednjih nekoliko godina.

"Razlozi su, između ostalog, razne bolesti, ali i neadekvatna ili neodgovorna upotreba hemijskih preparata. Zato Sekretarijat pomaže u saradnji poljoprivrednika i pčelara jer je neophodno da komunikacija bude na višem nivou kako bi zajednički zaštitili domaći fond pčela", istakao je Radojević.

Skup "Mjesec zaštite pčela" organizovao je Savez pčelarskih organizacija i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, a cilj ove kampanje je da se prikupe prijedlozi za očuvanje pčela.

Ovaj skup je okupio pčelare, poljoprivrednike, stručnjake iz oblasti zaštite bilja i zaštite životne sredine, kao i predstavnike resornih institucija.

Iz Srbije je u EU prošle godine izvezeno 2.700 tona meda u vrijednosti 12,5 miliona dolara.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije