Privreda

UO Alumine: Netačne informacije štete kompaniji

UO Alumine: Netačne informacije štete kompaniji
Foto: N.N. | UO Alumine: Netačne informacije štete kompaniji

ZVORNIK - Upravni odbor zvorničke kompanije "Alumina" saopštio je danas da netačne i tendenciozne informacije koje su objavljene o ovoj kompaniji štete njenom ugledu i radu.

Upravni odbor "Alumine" tvrdi da tekst objavljen na portalu BN televizije pod naslovom "Skandal: `Batagon` preuzima `Aluminu`" obiluje netačnim informacijama, kao i da je nepoznati autor tabloidno iznio niz opasnih i zlonamjernih konstrukcija.

U saopštenju se ističe da zlonamjerni pojedinici žele da diskredituju menadžment "Alumine" i ostave prostor mešetarenjima ili degradiranju kompanije, a time i ograniče mogućnost povjericima da naplate svoja potraživanja u cijelosti.

"Od uvođenja stečaja u Fabrici glinice 'Birač', domaći menadžment i radnici 'Alumine' su ostvarili više nego odlične rezultate, doveli firmu na godišnji promet veći od 300 miliona KM, na prosječnu platu radnika veću od 1.100 KM, izvršili ulaganja od 54,3 miliona KM, izgradili vrtić za djecu zaposlenih", navodi se u saopštenju Upravnog odbora.

Zahvaljujući ovim rezultatima, navode iz Upravnog odbora "Alumine", povjerioci Fabrike glinice "Birač", sada imaju priliku da svoje potraživanje naplate u nominalnom iznosu, a što je i cilj sprovođenja stečajnog postupka.

"Bez rada menadžmenta i radnika `Alumine` ova potraživanja bi bila nenaplativa", napominje se u saopštenju.

Upravni odbor "Alumine" naglašava da članovi Upravnog odbora Mile Matić i Radislav Filipović nemaju bilo kakve veze sa inkriminišućim insinuacijama u pomenutom tekstu, niti su na bilo koji način učestvovali u bilo kakvim transakcijama Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske ili iznošenju bilo kojeg kapitala.

"Koliko su ove insinuacije zlonamjerne govori i činjenica da je davanje kredita IRB-a firmi `Energolinija` od 19,4 miliona KM bilo krajem 2012. godine kada Mile Matić nije bio zaposlen u `Alumini`. Radislav Filipović nije učestvovao u dobijanju ili utrošku ovih sredstava, niti je imao bilo kakve veze sa firmom 'Energolinija`", ističe se u saopštenju.

Iz Upravnog odbora "Alumine" navode da nisu tačne ni tvrdnje u vezi sa nabavkom dodatnih količina boksita iz inostranstva.

"Fabrika ima potrebe za uvozom boksita, ali se ista aktivnost sprovodi u skladu sa internim procedurama, a na osnovu međunarodnog tendera, gdje se komisijski bira najpovoljniji ponuđač", pojašnjava se u saopštenju.

Upravni odbor i menadžment "Alumine", demantujući ova pisanja, podsjećaju da se u protekle četiri godine Uprava suočavala sa nizom problema, da Uprava ne može i ne želi na bilo koji način uticati na bilo kog povjerioca kome će prodati potraživanja, kao i da su na raspolaganju svim medijima s ciljem objektivnog izvještavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije