Privreda

USK trpi milionske gubitke zbog neplaćanja koncesija

USK trpi milionske gubitke zbog neplaćanja koncesija
USK trpi milionske gubitke zbog neplaćanja koncesija

BIHAĆ - Vlada USK odlučna je da u narednom periodu uvede red u oblasti iskorištavanja vodnih resursa na području ovog kantona, istakao je Husein Rošić, premijer USK, naglašavajući kako je to dosad bila potpuno neuređena oblast.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu biće sklopljeni ugovori s privrednim subjektima koji koriste ovdašnje hidropotencijale, a prvi takav ugovor sklopljen je s preduzećem RIZ "Krajina", koje posjeduje ribogojilišta na rijekama Klokot i Unac.

"Prioritet je da u narednom periodu istovjetne ugovore postignemo sa 'Bihaćkom pivovarom' i banjskim lječilištem 'Gata', kao i s ostalim privrednim subjektima. Zbog nepostojanja ugovora i propusta u ovoj oblasti, budžet kantona je u proteklom periodu zakinut za značajna finansijska sredstva koja se mjere u milionima maraka", rekao je Rošić.

Prema njegovim riječima, s "Elektrodistribucijom BiH" također je postignut načelan dogovor o potpisivanju sporazuma kojim bi započela koncesiona naknada za rad hidroelektrane Kostela.

Rošić je naglasio kako je Vlada USK odlučna da primijeni važeću zakonsku regulativu kada je riječ o korištenju ostalih prirodnih resursa na području ovog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije