Privreda

Ugljem iz dubinske zone biće nadoknađena proizvodnja

Ugljem iz dubinske zone biće nadoknađena proizvodnja
Ugljem iz dubinske zone biće nadoknađena proizvodnja

GACKO - Ugalj koji trenutno troši Termoelektrana "Gacko" je sa površinske zone i slabijeg je kvaliteta zbog čega nije postignuta očekivana proizvodnja, ali će biti nadoknađeno sljedećih mjeseci kada bude korišten ugalj iz dubinske zone, rekao je direktor Rudnika i Termoelektrane "Gacko" Milinko Milidrag.

On ističe da je do sada proizvedeno 97 odsto električne energije, te izrazio očekivanje da će kompletan elektroenergetski bilans od 1.600 gigavat-časova biti čak i premašen.

Milidrag je podsjetio da je napravljen glavni rudarski projekat koji je pokazao da do određenog dijela ima oko 78 miliona tona uglja.

"Imamo površinsku i dubinsku zonu. Projekat je pokazao da se eksploatacija treba raditi kombinovano, da bi elektrana bila rentabilna. Trenutno se eksploatacija radi na površinskoj zoni gdje ćemo od milion metara kubnih otkrivke dobiti dva miliona tona uglja", kaže Milidrag i napominje da u dubinskoj zoni čeka još 600.000 tona uglja.

Kada je riječ o obezbjeđivanju uglja, Milidrag kaže da Termoelektrana ulazi u jedan miran i stabilan period.

Prema njegovim riječima, radi lakšeg rada u rudniku nabavljene su i nove mašine u koje je iz vlastitih sredstava uloženo oko 16 miliona maraka, a u toku je nabavka elektro-opreme za odbranu kopa od vode, vrijednosti od oko milion maraka.

Podsjećajući da je postojeća mehanizacija zastarjela i da joj je radni vijek istekao, Milidrag kaže da su iz tog razloga nabavljena četiri velika dampera nosivosti 130 tona, vrijednosti oko 8,5 miliona maraka, te tri bagera koja služe za kopanje uglja i otkopavanje jalovine u rudniku.

Nosivost kašike jednog bagera je 14 metara kubnih, a vrijednost mu je 3,5 miliona maraka, dok su kašike dva mala bagera po pet metara kubnih ukupne vrijednosti oko četiri miliona KM.

"Sve mašine su puštene u pogon i već pokazuju rezultate", kaže Milidrag i dodaje da raspolažu jednim brojem kvalitetnih radnika koji rade na ovim mašinama, ali da to nije dovoljno, pa će u narednom periodu nastojati da zaposle nove i da ih edukuju za ove poslove.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije