Privreda

Usporava rast bh. ekonomije

Usporava rast bh. ekonomije
Usporava rast bh. ekonomije

SARAJEVO, BANJALUKA - U BiH se u ovoj godini očekuje ekonomski rast od 2,8 procenata, što je manje od prošlogodišnjih tri odsto, ali uz izglede za povećanje zaposlenosti i smanjenje siromaštva, pokazao je najnoviji redovni ekonomski izvještaj Svjetske banke za jugoistočnu Evropu.

Ipak, to je bolja prognoza u odnosu na početak juna ove godine kada je Svjetska banka u svom izvještaju "Perspektive globalne ekonomije" prognozirala da će bh. ekonomija u ovoj godini rasti po stopi od 2,6 odsto.

Prema ovom najnovijem dokumentu, u BiH se već naredne godine očekuje veći ekonomski rast i to od 3,2 odsto, dok se 2018. godine očekuje da dostigne 3,7 procenata, ako se strukturalne reforme budu sprovodile po planu.

Na prezentaciji ovog izvještaja, koja je održana juče u Sarajevu, istaknuto je da se prognozira da ekonomski rast na regionalnom nivou dostigne 2,7 procenata u ovoj godini, što je povećanje u odnosu na 2,2 procenta u 2015, dok se nastavak ubrzanja rasta očekuje i tokom 2017. i 2018. godine.

"Ovaj ubrzani rast u regiji pomaže povećanju zaposlenosti u BiH i utiče na smanjenje siromaštva u regiji", navodi se u izvještaju. Prema podacima iz ovog dokumenta, nezaposlenost u BiH je smanjena za 2,3 procenta, ali se još kreće oko 25 procenata.

"Srbija, najveća ekonomija u regiji, predvodi ovo ubrzanje rasta", kazala je Barbara Cunha, viši ekonomista Svjetske banke i vodeći autor izvještaja. Dodala je da je Srbija ostvarila pomak sa prošlogodišnjih 0,7 procenata rasta, neposredno nakon poplava iz 2014, na očekivanih 2,5 procenata ove godine.

Kako se ističe, očekuje se i da ostale ekonomije u regiji u 2016. održe rast u rasponu između 2,8 i 3,6 procenata, uz izuzetak usporavanja u Makedoniji.

Prema njihovim riječima, rast se u mnogim zemljama pretače u radna mjesta, pa je tako zaposlenost u prvoj polovini ove godine porasla za 4,7 procenata u Srbiji i 6,7 procenata u Albaniji.

"Snažniji rast počinje da ima pozitivan uticaj na siromaštvo i nezaposlenost u regiji. Iako je stopa nezaposlenosti ostala visoka, na oko 25 procenata u prosjeku, ove su godine stope nezaposlenosti smanjene u pet, od ukupno šest zemalja jugoistočne Evrope", istakla je Elen Goldštajn, regionalni direktor Svjetske banke za jugoistočnu Evropu.

Inače, globalne ekonomske okolnosti ne idu u prilog ekspanziji, ali za male ekonomije, poput ovih u jugoistočnoj Evropi, interne reforme mogu stimulisati snažniji izvozno orijentisani rast, čak i u prilikama globalnog usporavanja.

"U zemljama sa snažnim reformskim programom dolazi do povećanja investicija, koje su u prvoj polovini 2016. postale solidan pokretač rasta", kazala je Katia Vostroknutova, vodeći ekonomista Svjetske banke i jedan od autora ovog izvještaja. Prema njenim riječima, privatne investicije su snažno doprinijele rastu u Srbiji i Albaniji, a fiskalni deficiti i javni dug su smanjeni kao odgovor na reforme u ovim zemljama.

Iz ovog izvještaja je još vidljivo i da je prosječni fiskalni deficit u regiji smanjen sa 3,6 odsto u 2015. godini na 3,3, procenta u ovoj godini. Ovim prosjekom su zamaskirane značajne varijacije između zemalja, gdje javni dug raste u onim zemljama u kojima su fiskalni računi bili prenapregnuti zbog velike javne potrošnje.

Izvještaj zaključuje da regija nastavlja rast bez obzira na teške prilike u Evropi i svijetu. Da bi se rast održao, oni navode da su potrebne dalje reforme u svrhu očuvanja makroekonomske stabilnosti, stimulacije aktivnosti privatnog sektora, jačanja efektivnosti javnog sektora i izgradnje otpornosti na vanjske šokove.

Podsjećamo da je Svjetska banka u svom izvještaju "Perspektive globalne ekonomije", koji je objavljen početkom juna ove godine, prognozirala da će bh. ekonomija u ovoj godini rasti po stopi od 2,6 odsto. Pored toga, ova globalna finansijska institucija prognozirala je tada da će bruto domaći proizvod BiH u sljedećoj godini rasti po stopi od 3,1 odsto, a u 2018. godini po stopi od 3,5 odsto.

Tabela

Realni rast BDP-a (u procentima)                                 

2015.       2016.f      2017.f      2018.f             

Albanija                   2,8   3,2   3,5   3,5

Bosna i Hercegovina       3,0   2,8   3,2   3,7

Kosovo                    3,9   3,6   3,9   3,7

Makedonija                     3,7   2,0   3,3   3,7

Crna Gora                       3,2   3,2   3,6   3,0

Srbija                               0,7   2,5   2,8   3,5

SEE6                               2,2   2,7   3,2   3,6

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije