Privreda

Vigemark: BiH se s ostatkom regiona približava EU

Vigemark: BiH se s ostatkom regiona približava EU
Foto: Fena | Vigemark: BiH se s ostatkom regiona približava EU

SARAJEVO - Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark rekao je u obraćanju na Sarajevo Business Forumu da se BiH, zajedno s ostatkom regiona, približava Evropskoj uniji.

"Uskoro će u Sofiji biti održan samit o budućnosti EU i zemalja zapadnog Balkana s fokusom na povezivanje privreda u regiji, zbog čega je slogan SBF-a "Jedan region, jedna ekonomija" vrlo primjeren i dolazi u dobro vrijeme - naveo je Vigemark.

Istakao je da je budućnost BiH i regiona prvenstveno u popravljanju odnosa i rušenju granica koje su podignute prije 25 godina kao rezultat užasnog rata.

Vigemark je precizirao da je predsjedavajući Savjeta ministara BiH dao dobar pregled makroekonomskog stanja, ali da na mikro nivou još ima dosta posla oko unapređenja poslovnog ambijenta.

"Mi želimo da vidimo ovu regiju kao dio Evropske unije, također želimo dobre odnose s Turskom koju isto smatram dijelom Evrope, i zato svi moramo sarađivati", kazao je Vigemark.

Naglasio je da je optimist i da smatra da je BiH na prekretnici kada su pred njom brojne prilike poput članstva u EU i ozbiljnog interesa investitora, a da će proces evropskih integracija pomoći u napredovanju i smanjivanju administrativnih prepreka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije