Privreda

Vlada FBiH: Izvršiti reprogram duga "Aluminija"

Vlada FBiH: Izvršiti reprogram duga "Aluminija"
Foto: Klix.ba | Vlada FBiH: Izvršiti reprogram duga "Aluminija"

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH usvojila je danas informaciju federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije o situaciji u kompaniji "Aluminij" iz Mostara i zadužila ovo privredno društvo i "Elektroprivredu Hrvatske zajednice Herceg Bosne" da pokrene reprogram duga.

U informaciji je navedeno da, zbog neizmirenih dugovanja prema učesnicima na tržištu električne energije u BiH, ovom društvu prijeti realna opasnost od gašenja proizvodnje nakon 21. oktobra zbog isključenja sa elektroenergetske mreže, saopšteno je iz federalne Vlade.

Vlada je zadužila resorno ministarstvo i ministarstvo finansija da razmotre mogućnost obezbjeđivanja sredstava /garancija/ kod banaka za "Aluminij" s ciljem nabavke struje i sirovina neophodnih za proces proizvodnje.

Vlada je Nadzorni odbor i upravu "Aluminija" zadužila da federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije dostave podatke o potrebnoj količini električne energije za rad u takozvanom "toplom režimu", kao i ukupnu proceduru eventualnog gašenja svih ćelija. Potrebna je procjena vremena i način na koji to može biti urađeno, količina električne energije i procjena prihoda i rashoda za taj period.

"Aluminij" je Vlada zadužila da obezbijedi sve mogućnosti uštede i da, u skladu s tim, sačini prijedlog mjera.

Dugovanja "Aluminija" nastala su kao posljedica iznimno visokih troškova električne energije i ključnih sirovina - glinica, koks, smola i dovela su preduzeće u situaciju neodrživog poslovanja zbog nedostatka likvidnosti.

U septembru ove godine u odnosu na septembar 2017, utrošak električne energije je veći za 4,3 miliona KM, a utrošak glinice za 6,2 miliona KM, dok je cijena metala na Londonskoj berzi manja za 29 evra.

U informaciji je navedeno da je, uz sve rizike vezane za tržišna kretanja, "Aluminij izložen" brojnim rizicima vezanim za akumulirana dugovanja i nedostajuća finansijska sredstva, te da 85 odsto ukupnih troškova čine električna energija i osnovne sirovine i materijali.

Obaveze ovog društva po kreditima i prema dobavljačima sa 30. septembrom iznose 344.615.922 KM, i to prema komercijalnim bankama 23.426.289 KM, krediti pravne osobe 188.412.142 KM i tekuće obveze - dobavljači 132.777.491 KM.

Sa ovim datumom "Aluminij" ima ukupne obveze prema "Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne" po osnovu starih dugovanja u iznosu od KM 181.311.459 KM. Mjesečno za servisiranje kreditnih obaveza po sporazumu Društvo izdvaja 1.620.000 KM koji su veliki teret za njegovu likvidnost. Zbog ovih obaveza, blokiran je račun od "Elektroprenosa BiH".

Vlada je zadužila Upravu i Nadzorni odbor da nađu revizorsku kuću koja će izvršiti reviziju poslovanja "Aluminija" i federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije i finansija da pripreme odluku o izdvajanju 1.100.000 KM iz tekuće rezerve za angažovanje revizorske kuće koja će napraviti analizu stanja u ovoj kompaniji, te za druge troškove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije