Privreda

Voće propalo, voćari na mukama

Voće propalo, voćari na mukama
Foto: N.N. | Voće propalo, voćari na mukama

SANSKI MOST - Urod voća na području općine Sanski Most potpuno je podbacio zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uslova koji su vladali tokom ove godine, izjavio je Enes Kobašlić, predsjednik Udruženje voćara "Zelenika".

Prema njegovim riječima, ovakvoj situaciji najviše su kumovali mrazevi tokom aprila i maja, što se naposlijetku negativno odrazilo na vegetativni razvitak voćaka i formiranje plodova.

"Kasnije je došla suša i napravila još veću štetu, tako da je urod voća i ove godine manji od očekivanog", istakao je Kobašlić.

Ističe kako to posebno važi za šljive, ali ništa bolja situacija nije ni s jabukama, kruškama i ostalim voćem.

Kaže kako je veliki broj voćara u veoma teškoj situaciji, jer su mnogi u podizanje i uzgoj voćnjaka uložili veliki novac, a neki se i kreditno zadužili. Ističe kako su u odnosu na ostale poljoprivredne proizvođače voćari u najnepovoljnijem položaju, jer zakonski nisu uvršteni u sistem raspodjele poticaja.

"Uzalud su bila naša nastojanja, vlast nije prepoznala značaj voćarstva i sada smo prepušteni sami sebi. Sada imamo situaciju da sve veći broj proizvođača odustaje od voćarstva i zaposlenje pronalazi u inostranstvu", ističe Kobašlić.

Dodaje kako se veliki broj voćara u posljednjih nekoliko godina preorijentisao na proizvodnju malina, ali se zbog niskih otkupnih cijena i malinarstvo pokazalo nerentabilnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije