Privreda

Za RŽR Ljubija "Israeli Group" nudi 92 miliona, a "Mittal" 63,6 miliona maraka

Za RŽR Ljubija "Israeli Group" nudi 92 miliona, a "Mittal" 63,6 miliona maraka
Za RŽR Ljubija "Israeli Group" nudi 92 miliona, a "Mittal" 63,6 miliona maraka

BANJALUKA - "Israeli Investment Group" za kupovinu državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) Ljubija ponudio je 92 miliona KM, što je za 28,4 miliona KM više od ponude njihovog konkurenta u ovom poslu, odnosno kompanije "ArcelorMittal", koja nudi 63,6 miliona KM.

"Na osnovu analize odlučili smo da dostavimo takvu ponudu i očekujemo da je Vlada Republike Srpske prihvati", rekao je Evgenij Zotov, direktor "Israeli Investment Group Balkan", dodajući da je ovo četvrta ponuda koju dostavljaju, a koja je bolja od konkurenata.

Nove ponude "Israeli Investment Groupa" i kompanije "ArcelorMittala" otvorene se 20. marta u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS, a kako nam je rekao Zotov, osim 92 miliona KM za kupovinu akcija, firma koju predstavlja spremna je da u naredne tri godine investira 65 miliona KM, uključujući i osnivanje odjeljenja za istraživanje i razvoj s ciljem uvođenja novih tehnologija. Pored toga, ponudom se obavezuju da će zadržati postojeći broj radnika koji imaju ugovor na neodređeno vrijeme te da će u narednom trogodišnjem periodu na neodređeno zaposliti još 320 radnika.

Inače, ponuda "Israeli Investment Groupa" u odnosu na prethodnu ponudu povećana je za čak 32 miliona KM, dok je "Mittalova" veća za 3,6 miliona KM.

Kada su u pitanju garancije "Israeli Investment Group" izrazio je spremnost da uplati depozit nakon što Narodna skupština RS da saglasnost na odluku Vlade RS o izboru kupca, ali i bezuslovnu bankarsku garanciju, naplativu na prvi poziv, koja bi iznosila minimalno 20 odsto od vrijednosti investicije.

Za razliku od ponude "Israeli Investment Groupa", "ArcelorMittal" u ponudi je, kako navodi portal Capital.ba, da će u narednih 10 godina investirati 63 miliona KM i dodatno zaposliti do 300 novih ljudi u zavisnosti od zahtjeva tržišta i rudarskog plana.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, potvrdio je da su stigle nove, poboljšane ponude za kupovinu državnog kapitala u RŽR Ljubija, posebno u dijelu kupoprodajne cijene akcija.

Takođe, potvrdio je da su ponudu dostavile iste kompanije kao i ranije, ali da ih Vlada još nije razmatrala jer su otvorene tek u ponedjeljak.

"Vlada će sigurno vrlo brzo razmatrati te ponude. Nismo spremni da izlazimo s tim prijedlogom na narednu sjednicu Narodne skupštine 28. marta, tako da će to pitanje biti razmatrano na sljedećoj sjednici. Do tada će biti izvršen detaljan uvid u ponude i biće obavljene konsultacije s ponuđačima", pojasnio je Đokić, dodajući da su potrebna pojašnjenja određenih dijelova ponuda te da Vlada nije bila zadovoljna datim ponudama.

Podsjećanja radi, ponude "Israeli Investment Groupa" i "ArcelorMittala" prvi put su iznosile 53 miliona KM, odnosno 29 miliona KM, a nakon toga samo su povećavane. Međutim, unutar koalicije SNSD - DNS - SP nije bilo spremnosti da se one prihvate. Tačnije, prodaji RŽR Ljubija ranije se protivio DNS, koji je naglašavao da će podršku ove partije dobiti onaj kupac koji će se baviti rudarenjem. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije