Privreda

Za novo zapošljavanje milion KM

Za novo zapošljavanje milion KM
Foto: N.N. | Za novo zapošljavanje milion KM

BANJALUKA - Više od 50 privrednika, šest srednjih škola i 47 nezaposlenih dobiće gradsku subvenciju za zapošljavanje u ukupnom iznosu od oko milion KM, potvrđeno je Srni u Odjeljenja za privredu grada Banjaluka.

Za povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrednika iz gradskog budžeta će biti izdvojeno 776.800 KM za podsticaje privrednicima i srednjim stručnim školama.

Iz gradskog budžeta biće izdvojeno 238.000 KM za samozapošljavanje svih 47 kandidata koji su ispunili uslove javnog poziva, navodi se u saopštenju Odjeljenja za privredu.

Najviše odobrenih podsticaja je za sufinansiranje dijela troškova nabavke osnovnih sredstava sa ciljem tehnološkog razvoja, a po toj liniji podržana su 42 kandidata u iznosu od 576.900 KM.

Ukupno 100.000 KM dobiće osam privrednika za prekvalifikaciju radnika sa ciljem obezbjeđenja deficitarnih zanimanja i osiguranja adekvatne radne snage.

Prvi put ove godine izdvojeno je 100.000 KM za srednje stručne škole za sufinansiranje nabavke opreme za opremanje kabineta za praktičnu nastavu, a ta sredstva dobiće Tehnološka, Tehnička, Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička, Poljoprivredna škola, te Škola učenika u privredi i Elektrotehnička škola "Nikola Tesla".

Za ovaj vid podsticaja privredi u posljednjih pet godina iz gradskog budžeta izdvojena su sredstva od skoro 3,5 miliona KM, čime je podržano zapošljavanje 608 radnika.

Ovogodišnji javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja bio je otvoren od 13. juna do 13. jula, a na poziv su se mogli prijaviti privrednici, nezaposleni i srednje stručne škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije