Privreda

Završen Ekonomski forum: Privreda Srpske ima kapacitete da funkcioniše samostalno

Završen Ekonomski forum: Privreda Srpske ima kapacitete da funkcioniše samostalno
Završen Ekonomski forum: Privreda Srpske ima kapacitete da funkcioniše samostalno

ISTOČNO SARAJEVO - Republika Srpska je otvorena za saradnju sa svim zainteresovanim stranama i investitorima bez obzira na zemlju i dio svijeta iz kojeg dolaze, a saradnja država regiona neophodna je za dalji razvoj i ekonomski rast.

To je jedan od najvažnijih zaključaka dvodnevnog "Jahorina ekonomskog foruma 2016", koji je, pod pokroviteljstvom Milorada Dodika, predsjednika RS, a uz medijsko pokroviteljstvo "Nezavisnih novina", organizovalo Udruženje ekonomista RS - SWOT.

Zaključeno je i da privreda RS ima kapacitete da funkcioniše samostalno, te da organizacija i rad zajedničkih institucija BiH u velikoj mjeri otežava i ograničava funkcionalnost institucija RS i domaće privrede, što se negativno odražava na rad privrednika.

Učesnici foruma zaključili su da je monetarna politika ključna za razvoj privrede i poboljšanje poslovne klime u RS i BiH.

Organizacija i rad entitetskih poreskih organa ocijenjeni su kao funkcionalni, ali su se učesnici složili da postoji potreba za unapređenjem poreske politike i jačanjem kapaciteta entitetskih poreskih organa.

"Vrlo smo zadovoljni da smo tokom foruma formirali zaključke koji treba da posluže kao smjernice za buduće razgovore i mjere kojima našu ekonomiju i uslove u privredi možemo učiniti boljim i efikasnijim", rekao je Saša Grabovac, izvršni direktor SWOT-a i član OO foruma.

Na Jahorini je danas održana panel diskusija o temi "U susret Evropskoj uniji - put kojim mi idemo", koji je otvorila Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, a istakla je da je cilj RS i BiH, kao i drugih država na Balkanu, članstvo u EU, ali uz poštovanje i uvažavanje specifičnosti i posebnosti svake od tih država.

"Put ka EU je ambiciozna tema, ali EU nije danas ono o čemu smo mi ranije učili i Evropa koju smo izučavali", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su učesnici foruma zaključili da su pravila pristupanja EU danas manje koherentna i manje koncentrisana u odnosu na prethodna pravila, jer se pojavio niz individualnih i specifičnih zahtjeva koji se postavljaju prema pojedinim zemljama.

Na pitanje novinara, Cvijanovićeva je ponovila da na sastancima s MMF-om u Vašingtonu niko ni od nje niti od delegacije RS, kao ni od delegacije sa nivoa BiH, nije tražio uspostavljanje jedinstvene bankarske supervizije na nivou BiH, kao ni uspostavljanje jedinstvene agencije za bankarstvo, te da u Vašingtonu niko nije tražio ni likvidaciju Banke Srpske.

Stavove RS u vezi s njenim evropskim putem i procesom usklađivanja propisa sa zakonodavstvom EU prezentovao je i Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, koji je ocijenio da RS mora biti vidljiva na putu evropskih integracija.

 

"Vlada RS prepoznala je značaj približavanja EU i započela je prilagođavanje domaćeg zakonodavstva s pravnim tekovinama EU", naglasio je Klokić.

Nakon ove, veoma posjećene sesije, kojoj je prisustvovao i Dodik, utvrđeni su zaključci i upriličeno je zatvaranje skupa. Dodik je rekao da je ekonomski forum na Jahorini potpuno ostvario svoje ciljeve i da je RS dokazala da ima potencijal da organizuje forum poput ovoga.

"Ljudi imaju interes da dođu ovdje, razmijene mišljenja i edukuju se. Vrijedilo je biti ovdje ova dva dana. Na ovaj način se moramo vidjeti i iduće godine", rekao je Dodik na zatvaranju foruma.

Tokom foruma Natalija Kulikova, članica Ruske akademije nauka, zahvalila je RS što se nije pridružila sankcijama protiv Rusije. Gorges Kremlis, iz Evropske komisije, istakao je da je za BiH evropski put idealan put, ali zahtijeva mnogo političke odlučnosti, konkretnu viziju i predanost.

"Jahorina ekonomski forum 2016" je tokom dva dana okupio više od 400 domaćih i stranih ekonomista, privrednika, predstavnika izvršne vlasti, političara, ambasadora i menadžera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije