Privreda

Završen "carinski rat", Hrvatska spustila cijene

Završen "carinski rat", Hrvatska spustila cijene
Foto: Ilustracija | Završen "carinski rat", Hrvatska spustila cijene

ZAGREB, BANJALUKA - Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima i naknadu sa 270 smanjilo na 12,6 evra.

Podsjećamo, cijena kontrole je bila toliko visoka da se izvoznicima iz BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore nije isplatilo uvoziti u ovu zemlju jer nisu bili konkurentni u odnosu na domaće proizvođače, a što je ocijenjeno kao necarinska barijera. Za svaku vrstu voća kontrola će se plaćati 90 kuna (12,6 evra), dok se po starom pravilniku toliko plaćalo po kamionu.

"Sa susjednim državama je dogovoreno da se od petka u potpunosti normalizuju kontrole na granicama. Nadalje, analiziraće se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu", saopštili su iz ovog ministarstva.

Dodaju kako i dalje svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora biti u skladu s opštim tržišnim standardima - neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju.

Na taj način završen je spor koji je kroz deset dana ujedinio zemlje regiona i primorao Hrvatsku, njenog premijera i ministra da povuku sporni pravilnik.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da je Hrvatska pokušala zaštititi svoje poljoprivrednike, ali da je region reagovao.

"Zvanično smo obaviješteni da će Hrvatska od sutra (danas) povući novi pravilnik i vratiti stari. Od sutra će fitosanitarna kontrola koštati 90 kuna. Od svih opcija koje smo imali ovo je najbolja. To znači da više nema blokada i necarinskih barijera, pobijedilo je strpljenje i dijalog koji smo njegovali. Pokazali smo da se može postići opšti interes ako smo svi maksimalno angažovani", kazao je Šarović.

Izrazio je zadovoljstvo zbog zajedničkih napora da se problem riješi, rekavši da je stav ministara da je potrebno ujednačiti cjenovnike, o čemu će i razgovarati na nekom od narednih regionalnih sastanaka.

Ana Brnabić, premijer Srbije, kazala je kako je odluka o vraćanju cijena na staro jedina ispravna, te da bi ona trebalo da doprinese relaksaciji odnosa.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, poručio je kako je "carinski rat" završen, te izrazio nadu kako će ovo biti posljednja vancarinska barijera. Jedino važno je, kako je rekao, da bude obezbijeđen slobodan protok robe i uklonjene barijere.

"To je u interesu naših ekonomija i privreda, ali i dobrosusedskih odnosa u celom regionu", naveo je Ljajić.

Odgovarajući na pitanje da li će država tražiti da bude vraćen novac poljoprivrednicima koji su radili po novim taksama, Ljajić je rekao da to jedino oni sami mogu da urade kroz sudske postupke.

Bruno Bojić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, ocijenio je kako je pravda konačno pobijedila u ovom slučaju.

"Nadam se da ćemo u narednom periodu sjediti zajedno i diskutovati koji je to cjenik koji se može primijeniti kada je u pitanju trgovinska razmjena", kazao je, te kao centralne figure ovog spora izdvojio Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Hrvatske, koji je "natjerao" ministra poljoprivrede Hrvatske da se vrati u okvire zadanog, ali i ministra Šarovića, koji je, kako je ocijenio, ispunio obećanje koje je dao proizvođačima voća i povrća.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, smatra kako je odluka o smanjenju taksi došla u pravi čas, jer period za izvoz tek dolazi.

"Očekivali smo nešto ovako, jer da Hrvatska to nije uradila, suočila bi se s kontramjerama. Oni bi tu bili na gubitku, jer su izvozili više u BiH nego što smo mi uvozili njima", kazao je on.

Vezane vijesti:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije