Privreda

Završen remont termoelektrane Ugljevik vrijedan 40 miliona KM

Završen remont termoelektrane Ugljevik vrijedan 40 miliona KM
Foto: Ilustracija | Završen remont termoelektrane Ugljevik vriejdan 40 miliona KM
Srna

UGLJEVIK - U Termoelektrani "Ugljevik" uspješno je završen kapitalni remont postrojenja, čiji su radovi koštali oko 40 miliona KM, i danas je otpočela isporuka električne energije iz ovog elektroenergetskog objekta.

U ovogodišnjem kapitalnom remontu, osim redovnih poslova koji su obavezni u ovakvoj vrsti zahvata - kapitalni remonti turbine i generatora, urađena je rekonstrukcija-zamjena elektrofiltera i međupregrijača pare jedan, saopšteno je iz Rudnika i Termoelektrane /RiTe/ "Ugljevik".

"Ovo je po obimu poslova i njihovom značaju svakako najveći remont koji smo radili u našoj termoelektrani u protekle 32 godine koliko se ovaj termoenergetski objekat nalazi u eksploataciji", istakao je rukovodilac radne jedinice Termoelektrana Dragan Miljanović.

Nakon ugradnje novog elektrofilterskog postrojenja, jednog od najvažnijih kapitalnih zahvata, Termoelektrana "Ugljevik" zadovoljiće najstrože evropske ekološke standarde kada je riječ o emisiji čvrstih čestica.

"Ovaj kapitalni remont je prolongiran za ovu godinu upravo zbog pripreme jednog takvog zahvata - rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja, koja je preduslov i za uspješan rad sistema za odsumporavanje dimnih gasova, čija je izgradnja, takođe, počela nedavno", kaže izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane u RiTe "Ugljevik" Milutin Tasovac.

On navodi da RiTe "Ugljevik" očekuje znatno poboljšanje pogonske spremnosti termoelektrane, kao i velike ekološke efekte i tehnološku korist kroz rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja. "Puni pozitivni efekat ovih zahvata pokazaće se u narednim godinama", kaže Tasovac.

Završetak kapitalnog remonta za koji je bio planiran zastoj od 90 dana, kasnio je u odnosu na prvobitno utvrđeni rok - petnaest dana.

"Glavni razlog tog kašnjenja su bili dodatni radovi na remontu generatora. Nakon zaustavljanja termoelektrane i otvaranja generatora, pojavila se potreba za neodložnim radovima koji prvobitno nisu bili planirani, a ovaj zastoj se morao iskoristiti za njihovo otklanjanje kako bi obezbijedio siguran i pouzdan rad u narednim godinama", ističe direktor RiTe "Ugljevik" Đorđe Popović.

Popović je dodao da je u toku remonta posebna pažnja posvećena kvalitetu izvedenih radova. "Možemo sa ponosom da kažemo da su svi planirani remontni zahvati, kao i oni za kojima se potreba ukazala naknadno, urađeni kvalitetno i da će Termoelektrana moći da radi na zavidnom nivou još dugo i proizvodi jednu trećinu električne energije u `Elektroprivredi Republike Srpske`", naglasio je Petrović.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije