Privreda

Završen remont termoelektrane Ugljevik vrijedan 40 miliona KM

Završen remont termoelektrane Ugljevik vrijedan 40 miliona KM
Foto: Ilustracija | Završen remont termoelektrane Ugljevik vriejdan 40 miliona KM

UGLJEVIK - U Termoelektrani "Ugljevik" uspješno je završen kapitalni remont postrojenja, čiji su radovi koštali oko 40 miliona KM, i danas je otpočela isporuka električne energije iz ovog elektroenergetskog objekta.

U ovogodišnjem kapitalnom remontu, osim redovnih poslova koji su obavezni u ovakvoj vrsti zahvata - kapitalni remonti turbine i generatora, urađena je rekonstrukcija-zamjena elektrofiltera i međupregrijača pare jedan, saopšteno je iz Rudnika i Termoelektrane /RiTe/ "Ugljevik".

"Ovo je po obimu poslova i njihovom značaju svakako najveći remont koji smo radili u našoj termoelektrani u protekle 32 godine koliko se ovaj termoenergetski objekat nalazi u eksploataciji", istakao je rukovodilac radne jedinice Termoelektrana Dragan Miljanović.

Nakon ugradnje novog elektrofilterskog postrojenja, jednog od najvažnijih kapitalnih zahvata, Termoelektrana "Ugljevik" zadovoljiće najstrože evropske ekološke standarde kada je riječ o emisiji čvrstih čestica.

"Ovaj kapitalni remont je prolongiran za ovu godinu upravo zbog pripreme jednog takvog zahvata - rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja, koja je preduslov i za uspješan rad sistema za odsumporavanje dimnih gasova, čija je izgradnja, takođe, počela nedavno", kaže izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane u RiTe "Ugljevik" Milutin Tasovac.

On navodi da RiTe "Ugljevik" očekuje znatno poboljšanje pogonske spremnosti termoelektrane, kao i velike ekološke efekte i tehnološku korist kroz rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja. "Puni pozitivni efekat ovih zahvata pokazaće se u narednim godinama", kaže Tasovac.

Završetak kapitalnog remonta za koji je bio planiran zastoj od 90 dana, kasnio je u odnosu na prvobitno utvrđeni rok - petnaest dana.

"Glavni razlog tog kašnjenja su bili dodatni radovi na remontu generatora. Nakon zaustavljanja termoelektrane i otvaranja generatora, pojavila se potreba za neodložnim radovima koji prvobitno nisu bili planirani, a ovaj zastoj se morao iskoristiti za njihovo otklanjanje kako bi obezbijedio siguran i pouzdan rad u narednim godinama", ističe direktor RiTe "Ugljevik" Đorđe Popović.

Popović je dodao da je u toku remonta posebna pažnja posvećena kvalitetu izvedenih radova. "Možemo sa ponosom da kažemo da su svi planirani remontni zahvati, kao i oni za kojima se potreba ukazala naknadno, urađeni kvalitetno i da će Termoelektrana moći da radi na zavidnom nivou još dugo i proizvodi jednu trećinu električne energije u `Elektroprivredi Republike Srpske`", naglasio je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije