Privreda

Zbog bescarinskog uvoza poljoprivrednici i privrednici spremni na bunu

Zbog bescarinskog uvoza poljoprivrednici i privrednici spremni na bunu
Zbog bescarinskog uvoza poljoprivrednici i privrednici spremni na bunu

BANJALUKA - Adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na način da se omogući bescarinski uvoz robe u BiH bila bi katastrofalna za domaće poljoprivrednike i prerađivačku industriju u Bosni i Hercegovini, poručili su njihovi predstavnici.

Iako nemaju potpune informacije o tome šta su predstavnici Bosne i Hercegovine i Evropske unije dogovorili na nedavno održanom sastanku, poljoprivrednici i privrednici tvrde da vlast i birokratija ne znaju šta znači omogućiti Hrvatskoj i EU da bez ikakvih carina uvoze u Bosnu i Hercegovinu. I pored toga naglašavaju da je veoma bitno koji će biti redoslijed, odnosno šta će se prvo "puštati" u BiH, a što neće biti opterećeno carinama.

"Ako se već moralo popustiti Evropskoj uniji, onda treba insistirati na tome da prerađivački sektor mesa, voća i povrća ostane zadnji. Logično je prvo pustiti one stvari koje kod nas nisu puno razvijene. Recimo pileće meso može da ide odmah, jer je stalno bilo pod zaštitom i sada smo dovoljno razvili pilićarsku industriju da se možemo nositi s EU", rekao je Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, dodajući da bi otvaranje granica u potpunosti napravilo pustoš u prerađivačkoj industriji BiH.

Inače predstavnici BiH i Evropske unije u četvrtak su približili stavove o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i, po svemu sudeći, BiH je pristala na bescarinski uvoz iz Hrvatske. Ostalo je samo pitanje o kolikim količinama robe se radi i koliko će trajati prilagođavanje na "tradicionalnu trgovinu", koja je važila dok Hrvatska nije bila članica Evropske unije. Prema nezvaničnim informacijama, BiH je tražila da rok za prilagođavanje bude pet godina, međutim Evropa je spremna da to budu tri godine.

"U svakom slučaju, to je katastrofa po Bosnu i Hercegovinu i neće to tako lako proći. Čekam samo da se seljaci probude, jer ljudi su zbog toga spremni u zatvor ići i sigurno je da neće ostati na tome. Narod se ne može prodavati zbog ulaska u Evropsku uniju", rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvodača - mljekara RS.

On kaže da će predložiti da se prvo blokiraju sve granice, jer je sigurno da će bescarinski uvoz, kako kaže, "smeća" iz Evropske unije uništiti poljoprivredu, poljoprivrednika i selo.

Podsjećanja radi, predstavnici BiH koji su pregovarali o adaptaciji SSP-a rekli su da je gotovo sve dogovoreno i da je ostalo da se na sljedećem sastanku i završi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije