Privreda

Zbog fiskalnog računa kazne i do 20.000 maraka

Zbog fiskalnog računa kazne i do 20.000 maraka
Foto: N.N. | Zbog fiskalnog računa kazne i do 20.000 maraka

​BANJALUKA - U slučaju da inspektor Poreske uprave RS prilikom kontrole naplate "uhvati" trgovca, ugostitelja ili bilo kog drugog poreskog obveznika da ne izdaje fiskalni račun, slijedi mu kazna od 10.000 do 20.000 maraka.

Da plati kaznu ima rok od 48 sati ili se, u suprotnom, lokal zatvara na 30 dana. U slučaju da ponovi prekršaj, suočiće se sa duplo većom novčanom kaznom i zatvaranjem lokala na 60 dana.

Ovo su najznačajnije izmjene Zakona o fiskalnim kasama, koji je Vlada Republike Srpske usvojila u formi nacrta s ciljem suzbijanja sive ekonomije.

Po važećem zakonu, kazna za preduzetnike je 500 KM, za pravna lica 2.000 KM i za ovlašteno lice u pravnom licu 500 KM, te mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana.

"Zakon smo izmijenili u smislu da smo povećali kazne i definisali novčanu kaznu kao zamjenu za zatvaraje objekta, jer smo imali dosta primjedaba, najviše zbog radnika koji su ostajali bez posla kada se objekat zatvori", kazala je Zora Vidović, ministarka finansija RS, i dodala kako je Vlada veliku podršku dobila i od poslodavaca koji se bore s nelojalnom konkurencijom.

U Zanatsko-preduzetničkoj komori Republike Srpske ove vijesti nisu prihvatili s oduševljenjem. Smatraju da su kazne prevelike i da neće dati neke rezultate.

"Ljudima treba dati elana i podršku da otvaraju radnje i da se bave biznisom, a na ovakav način ih sigurno neće motivisati da to čine", kaže Jovan Bratić, direktor Komore.

Inače, kako je Vidovićeva rekla, na osnovu Programa ekonomskih reformi za period 2019-2012, definisani su prioriteti, a prvi je bio povećanje konkurentnosti privrede.

U skladu s tim, donesena je i odluka da se mijenja Zakon o porezu na dobit, gdje je predviđeno da se poreska osnovica umanjuje za 100 odsto kod ulaganja u opremu i postrojenja.

"Sve što se uloži u opremu i postrojenja neće biti oporezovano. Vodili smo se idejom i činjenicom da je naša privreda još uvijek tehnološki zaostala", kazala je Vidovićeva.

Kaže kako se borba protiv sive ekonomije intenzivirala 2016. godine, kada je usvojen set zakona za njeno suzbijanje. Od tada do kraja 2018. godine porez na dobit raste stopom većom od deset odsto, što, kako je ocijenila, pokazuje da je veliki dio prometa ušao u legalne tokove.

Vlada je danas usvojila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu. Centralna banka BiH ima namjeru da napravi registar računa za fizička lica, a on će dobro doći kako bi se mogle pratiti poreske obaveze.

Naime, zasad postoji registar računa pravnih lica i preduzetnika, ali dobar dio njih sredstva usmjerava na te tekuće račune, a koji su bili van domašaja kotrolnih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije