Privreda

Željezničari donijeli pismo u NS RS, razgovarali sa Šukalom

Željezničari donijeli pismo u NS RS, razgovarali sa Šukalom
Foto: Ilustracija | Željezničari donijeli pismo u NS RS, razgovarali sa Šukalom

BANJALUKA - Dvojica radnika, štrajkača glađu, "Željeznica RS" uputila su se danas sa željezničke stanice u Narodnu skupštinu RS, u nadi da će poslanici imati sluha za njihove zahtjeve da se željezničarima izmire dugovanja, ali je dopis na kraju završio u rukama jednog poslanika.

Čedu Kneževića, koji već četvrti dan štrajkuje glađu, u pokušaju da uđe u zgradu parlamenta spriječila je policija, ali ga je poslanik Adam Šukalo "progurao" u restoran i razgovarao s njim te preuzeo dopis koji je donio.

"Razočarani smo u instituciju predsjednika RS i zato smo se obratili savjesnim poslanicima u NS RS koji će pokuštati u ime nas koji štrajkujemo glađu riješiti zahtjeve koje smo uputili. Pored isplate naših zarada, tražimo i da snose odgovornost oni koji su nas doveli do štrajka", poručio je Knežević u telefonskom razgovoru za "Nezavisne".

On je danas nakon izlaska iz Narodne skupštine RS htio da se obrati novinarima, međutim nije želio da tome prisustvuje ekipa RTRS, spustio im je mikrofon na pločnik, zbog čega su se i ostali novinari udaljili iz solidarnosti prema kolegama.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti, rekao je da ih niko od nadležnih nije posjetio, ali da im se pridružilo još kolega i sada glađu štrajkuje njih preko 20, dok ih je još nekoliko desetina prisutno i u tome ih podržava.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, istakao je da ne zna sve detalje o radnicima "Željeznica RS" koji štrajkuju glađu, ali da se u obrazloženju resornog ministarstva i Uprave preduzeća navodi da se plata redovno isplaćuje.

"Sigurno je da se ne isplaćuje sve što je kolektivni ugovor definisao ili se isplaćuje sa određenim zakašnjenjima, ali to ne bi trebalo da bude razlog ljudima da idu do kraja i da štrajkuju glađu, jer smo svjesni činjenice da se teško živi, ne samo u RS", rekao je Savanović.

On im je uputio molbu da odustanu od štrajka glađu, navodeći da će Vlada RS u procesu rekonstrukcije tog preduzeća riješiti ono što je neophodno, te da nikome neće ostati dužna ono što je obavezna.

"Ništa nije vrijedno narušavanja zdravlja. O svemu možemo razgovarati i dogovarati se, naravno uz uvažavanje vremena u kojem živimo i ekonomskih poteškoća", poručio je Savanović.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, rekao je da nema razloga obilaziti željezničare koji štrajkuju glađu jer je to "nelegalan i neopravdan štrajk".

Stav Uprave "Željeznica RS" ostaje nepromijenjen, jer se, kako kažu, i ne radi o štrajku, s obzirom na to da nisu ispoštovane odredbe Zakona o štrajku.

"Što se uplata doprinosa tiče, 'Željeznice' redovno izmiruju reprograme, a tekuće obaveze sukcesivno, u skladu sa obezbjeđenjem finansijskih sredstava", navode iz Uprave. 

Relaksiran odnos s poslodavcem

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, rekao je da se radi na usaglašavanju kolektivnog ugovora, koji bi trebalo što prije potpisati kako bi bila zaštićena prava radnika.

"Radimo na tome da ga usaglasimo i mislim da smo sada bliže rješenjima nego prije godinu dana. Imam osjećaj da je odnos izmedu sindikata i poslodavaca relaksiran nakon izbora u Savezu sindikata i Uniji poslodavaca", rekao je Savanović i dodao da je svjestan problema sa kojima se radnici susreću te da ih treba zaštiti. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije