Privreda

Zlatne mede odlaze u Ameriku

Zlatne mede odlaze u Ameriku
Zlatne mede odlaze u Ameriku

ČIKAGO - Guverner Skot Voker sa širokim smiješkom na licu drži u rukama dvije vrećice gumenih bombona. Očita je njegova radost zbog dolaska njemačkog proizvođača slatkiša "Haribo" u saveznu državu Viskonsin.

Poslovni potez koncerna iz Bona ovih je dana glavna vijest u mnogim američkim medijima. Naime, on u blizini Čikaga gradi svoju prvu tvornicu u SAD. Na zemljištu veličine 40 hektara nastaće moderni pogoni vrijedni 224 miliona evra.

"Haribo" je još od 1982. godine prisutan na američkom tržištu i vremenom je postao ozbiljna konkurencija domaćim proizvođačima poput "Marsa", "Mondeleza" ili "Hersheya". Kao i u drugim zemljama širom svijeta, krajnje su popularni zlatni medvjedići i gumeni Štrumpfovi, ali i Twin Snakes  slatkokiseli gumeni bomboni koji se proizvode samo za američko tržište i nije ih moguće kupiti nigdje drugdje.

"'Haribo of America' je proizvođač slatkiša koji na američkom tržištu ima najveći rast. Zato smo odlučili da ćemo od 2020. započeti proizvodnju u SAD", objašnjava šef "Haribo grupe" Guido Riegel.

Firma bilježi odlične rezultate i to u doba kada prodaja slatkiša na američkom tržištu opada, prvenstveno zbog razvijanja svijesti o zdravoj prehrani. Koncern iz Bona će otvoriti 400 novih radnih mjesta u saveznoj državi Viskonsin, čiji su razvoj obilježili baš njemački doseljenici. Ali to, naravno, nije bio najvažniji kriterijum za izbor lokacije. Lokalne vlasti su očito ponudile značajne poreske olakšice, a i brojne druge pogodnosti o kojima zasad nema konkretnih informacija.

Odluka njemačke firme objavljena je upravo na početku mandata američkog predsjednika Donalda Trampa, koji traži da se roba, koja se prodaje na američkom tržištu, i proizvodi u SAD. Ali to sigurno nije bilo odlučujuće za "Haribo", budući da je firma već godinama tražila pogodnu lokaciju za pokretanje proizvodnje. Od Trampovih prijetnji povećanim davanjima za sve koji ne proizvode u SAD za "Haribo" je daleko važnija bila činjenica da njegovi proizvodi imaju ograničeni rok trajanja te da su troškovi transporta visoki. Inače, ova firma već proizvodi u mnogim drugim zemljama poput Francuske, Španije, Austrije, Mađarske ili Turske.

Sve to, tvrdi koncern, ne ugrožava radna mjesta u njegovoj domovini. Upravo suprotno: koncern gradi svoju šestu tvornicu u Njemačkoj, u blizini Bona, gdje je sjedište porodičnog preduzeća koje je dobilo ime po svom osnivaču (HAns RIegel BOnn).

Inače, "Haribo" je najveći proizvođač slatkiša u Evropi, a i za SAD ima velike planove.

"Planiramo izgraditi jednu od najvećih tvornica za proizvodnju slatkiša", objavio je Ves Saber iz firme kćerke "Haribo of America". (DW)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije