Privreda

Zvorničkom sudu zabranjeno sprovođenje izvršenja protiv "Alumine"

Zvorničkom sudu zabranjeno sprovođenje izvršenja protiv "Alumine"
Foto: Ilustracija | Zvorničkom sudu zabranjeno sprovođenje izvršenja protiv "Alumine"

BANJALUKA, ZVORNIK - Ustavni sud BiH naložio je Osnovnom sudu u Zvorniku da ne sprovodi postupak izvršenja radi naplate koji protiv "Alumine" vodi fočanska firma "Pavgord", potvrdio je za "Nezavisne" Milorad Motika, predsjednik Upravnog odbora "Alumine".

Odluka o privremenoj mjeri donesena je na sjednici održanoj 6. jula, na snagu je stupila odmah i važiće sve dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku po apelaciji koju je podnijela "Alumina".

 

Dok sa jedne strane smatraju kako je odluka dokaz da je sud u Zvorniku pravio propuste u ovom slučaju, sa druge strane poručuju kako je Ustavni sud zloupotrijebio svoja ovlašćenja.

Motika nam je kazao kako se preduzeće od posljednje blokade približava kompletnoj stabilizaciji, a da će ovim aktom povratiti i povjerenje banaka.

"Šteta koja nam je nanesena je ogromna i tek se sad vidi šta je tu urađeno. Prema grubim procjenama, ona iznosi oko 22 miliona maraka", kazao je Motika.

Prema njegovim riječima, stvar pravosuđa i državnih organa je da li će ispitati odgovornost suda u Zvorniku, ali da je jasno kako je bilo ogromnih propusta u njegovom radu.

Kako je kasnije saopšteno iz "Alumine", u apelaciji su tražili da se poništi odluka Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini, po osnovu kojih je "Pavgord" uveden u izvršni postupak umjesto Ukio banke.

Vladimir Milošević, advokat kompanije, rekao je da nema sumnje da je Ustavni sud BiH uvidio opasnost od nastavka izvršenja koje je vodio "Pavgord", te je u tom pogledu intervenisao i donio ovu privremenu mjeru zabrane.

"Sve dok Ustavni sud BiH ne odluči konačno o apelaciji 'Alumine' kojom se traži poništenje odluka kojima je 'Pavgord' uveden u ovaj izvršni postupak, sud u Zvorniku neće biti u mogućnosti da sprovodi ovo izvršenje", kaže advokat Milošević.

Aleksandar Sajić, pravni zastupnik "Pavgorda", kaže da Uprava "Alumine" umjesto da pokuša da riješi ovaj problem, na sve načine odugovlači postupke, pritom služeći se svim dozvoljenim, ali i nedozvoljenim sredstvima.

Poručuje kako će u konačnici "Alumina" i "Birač" izgubiti sve sporove i bez obzira na ovo odugovlačenje samo nanijeti svima štetu.

"Radi se o očiglednoj zloupotrebi ovlašćenja koje ima Ustavni sud. Ono što ne znamo je da li je sud namjerno zloupotrijebio svoja ovlašćenja ili je do toga došlo iz pogrešnog shvatanja navoda apelacije. Nas sud nije obavijestio ni o podnesenoj apelaciji niti nam je dostavio odluku o privremenoj mjeri, već nas je o tome obavijestio sud u Zvorniku", kazao je on.

Dodaje kako je u pitanju mjera koja je Ustavnom sudu data samo u izuzetnim stvarima, te nije zamišljena da se u ovakvim izvršnim postupcima zloupotrebljava, pa tu nema nikakvog pravnog lijeka.

"Prinuđeni smo da čekamo da sud odluči po apelaciji 'Alumine', a kada odbaci apelaciju, što će biti neminovno, izvršni postupak će biti nastavljen", poručio je Sajić.

Podsjećamo, "Pavgord" je 2015. godine za 6,4 miliona evra otkupio od Ukio banke potraživanja od 155,2 miliona maraka, koje je banka imala prema Fabrici glinice "Birač" u stečaju, a čija je "Alumina" kćerka firma.

Međutim, stečajni upravnik "Birča" ta potraživanja je osporio, a "Pavgord" je preko Osnovnog suda u Zvorniku pokrenuo izvršni postupak i uspio da 12. aprila ove godine izdejstvuje blokadu računa "Alumine", koja je trajala dvije sedmice.

Kako bi im se priznala potraživanja, nudili su i odustanak od razlučnih prava, kao i smanjenje iznosa potraživanja koja ne bi naplaćivali, nego pretvorili u suosnivački kapital, ali Uprava "Alumine" na to nije pristala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije