Tržište

Apple izdao virtuelnu kreditnu karticu

Apple izdao virtuelnu kreditnu karticu
Foto: Tanjug/AP | Apple izdao virtuelnu kreditnu karticu

Američki tehnološki gigant, Apple, predstavio je svoju virtuelnu kreditnu karticu, Apple karticu, koja stiže ovog ljeta i namijenjena je korisnicima iPhonea, čime je kompanija proširila svoju ponudu finansijskih usluga.

Kako je na prezentaciji istakao prvi čovjek Applea, Tim Kuk, potrebno je samo da se korisnik prijavi direktno na svoj iPhone i odmah će dobiti upotrebljivu digitalnu verziju kartice, dok će u fizičkom obliku kartica biti izrađena od titanijuma, prenosi portal "BuzzFeed.news".

Virtuelna Apple kartica će biti ugrađena u aplikaciju Apple Pay novčanik, i dizajnirana je da dopuni postojeće Apple opcije plaćanja, kao i da potisne druge kreditne kartice koje mogu biti u korisnikovom novčaniku. Zato su osmislili pogodnosti i benefite za korisnike nove kartice.

Naime, svaki put kad kupac izvrši plaćanje Apple karticom preko Apple Pay platforme, dobija povrat novca u visini 2,0 odsto od vrijednosti transakcije, što je nagrada koju kompanija naziva "Daily Cash".

Za kupovinu proizvoda direktno od Apple dobijaće povraćaj u gotovini od 3,0 procenta, a oni koji plaćaju fizičkom karticom profitiraće povratom novca od jedan odsto.

Ovo bi kompaniji moglo da poveća prodaju vlastitih proizvoda, budući da klijentima nudi veće benefite na "punu cijenu" svojih proizvoda za plaćanje Apple karticom preko Apple Pay platforme nego da traže diskontne cijene negdje drugdje.

Pored toga, kartica nema nikakvih naknada: nema naknada za docnju, za članarinu ili naknada za međunarodna plaćanja, pri čemu je Kuk, ne konkretizujući, obećao niže kamate od konkurencije.

Nepostojanje naknada za docnju je fenomenalno, a da li će dugoročno biti održivo tek treba da se vidi, konstatuje "BuzzFeed.news".

Apple kartica će funkcionisati svuda gde i Apple Pay a prihvataće je i trgovci koji učestvuju u Mastercard globalnoj platnoj mreži, dok će sa bankarske strane iza kartice stati "Goldman sachs".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije