Tržište

Banke nude otpis 50 odsto duga po osnovi kredita vezanih uz franak

Banke nude otpis 50 odsto duga po osnovi kredita vezanih uz franak
Foto: Ilustracija | Banke nude otpis 50 odsto duga po osnovi kredita vezanih uz franak

SARAJEVO - Poslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić prije dvije godine je uputio u parlamentarnu proceduru Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u evre, piše Večernji list BiH.

Od tada je usvojen u prvom čitanju u Domu naroda BiH, usvojen u formi nacrta u oba doma federalnog Parlamenta i oboren u Skupštini RS. Iako akt nije stupio na snagu, imao je velikog uticaja na pitanje rješavanja problema kredita koji su vezani uz švajcarski franak.

"U međuvremenu je Hypo banka, uplašena tim zakonom, ponudila korisnicima ovih lihvarskih kredita otpis 30 do 50 odsto dugovanja. Neki su pristali, neki nisu. Prema procjenama, Hypo banaka je samo na tim nagodbama umanjila svoju eventualnu dobit na ovim kreditima oko 180 miliona KM. Kada zakon bude u konačnici usvojen, Hypo banka će ostati bez milijardu KM koje je pokušala 'ukrasti' od ljudi koji žive i rade u BiH", rekao je poslanik Karamatić.

Ističe kako će trebati još vremena, ali i uvjeravanja zastupnika i izaslanika kako ovaj zakon mora biti usvojen. Takođe, ističe kako građani moraju biti zaštićeni od ovih pojava i lihvarskog načina rada pojedinih banaka.

Do sada su sudovi samo djelomično zaštiti građane po tom pitanju. Doneseno je nekoliko presuda u kojima je zaključeno kako su korisnici kredita vezanih uz švajcarski franak oštećeni te je banka primorana ljudima vratiti dio novca koji im je uzela. Ipak, to nije dovoljno kako bi cijeli problem bio riješen.

Karamatić već nekoliko godina upozorava da se ovo pitanje mora sistemski riješiti te da država mora reagovati i i stati u zaštitu svojih građana. Ipak, bankarski lobi je do sada bio jači te je uspio spriječiti da ovaj zakon ne bude još donesen. To jasno pokazuje kako su odnosi pojedinih političkih struktura i banaka više nego prisni te nas upozorava kako političari za oblik osobnih interesa zanemaruju nešto što je od interesa velikog broja njihovih birača.

 Očekuje se kako će ovo pitanje biti aktualizovano, osobito u dolazećoj izbornoj godini.

(vecernji.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije