Tržište

Bh. stručnjak za Bitcoin upozorava: Ova kriptovaluta može biti opasna

Bh. stručnjak za Bitcoin upozorava: Ova kriptovaluta može biti opasna
Foto: Ilustracija | Bh. stručnjak za Bitcoin upozorava: Ova kriptovaluta može biti opasna

SARAJEVO - Preduzetnik i stručnjak za kriptovalutu Bitcoin Omer Bakalović upozorio je da ova kriptovaluta može da bude opasna i da bi bilo pametno dobro promisliti prije ozbiljnijeg ulaganja u nju.

On je, za sarajevski portal "Klix.ba", istakao je da je najbolje da svako za sebe napravi istraživanje šta je za njega najbolje, ali da u ovom trenutku nikom ne preporučuje da ulaže u Bitcoin.

"Najbolje je kupiti neki set kriptovaluta, za koji očekujete da bi mogao doživjeti uspjeh. Bitcoin je u jednom velikom balonu za koji svi očekuju da bi mogao prije ili kasnije pući. Imao je određenih slabosti ugrađenih u sam početni kod, a to je mali broj transakcija koje se mogu izvršiti u sekundi. Nove valute to uspješno rješavaju. Ali je Bitcoin u svakom slučaju uradio dobar posao u promoviranju kriptovaluta", objašnjava Bakalović.

On dodaje da državljani Bosne i Hercegovine preko nekih servisa mogu postati korisnici Bitcoina, a preko nekih ne mogu, te da se ta situacija mijenja iz dana u dan. 

"Bitcoin trenutno ima ogromnu vrijednost i mnogi očekuju da će ta vrijednost prije ili kasnije pasti. Ja ne bih nikom preporučio da ulaže samo u bitcoin. Nema nikakvih regulisanih stranica da bh. građani mogu bez problema kupiti Bitcoin", kazao je Bakalović za "Klix.ba".

Sa druge strane, ekonomski stručnjak Admir Čavalić, zagovornik ekonomskog liberalizma u Bosni i Hercegovini i korisnik Bitcoina, objasnio je za pomenuti portal da je prošla prva faza, ali da ni sada nije kasno za zaradu uz pomoć Bitcoina kroz klasičnu kupoprodaju ili na druge načine.

"Sada raste industrija usluga vezanih za Bitcoin. Naprimjer Bitcoin ATM aparati: mi radimo na projektu da po jedan postavimo u Sarajevu i Tuzli. Postoje sada kafići gdje možete plaćati Bitcoinom, exchange berze za plaćanje Bitcoinom. Tu je sada stvarni profit u vezi s tom kriptovalutom", istakao je Čavalić, dodavši da BiH u tom pogledu mnogo kaska za manjim ekonomijama u EU.

Cijena Bitcoina od početka 2017. godine skočila je za više od 17 puta i sada iznosi više od 17.600 američkih dolara, odnosno više od 29.200 maraka.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije