Tržište

Bitkoin prvi put iznad 2.000 dolara

Bitkoin prvi put iznad 2.000 dolara
Bitkoin prvi put iznad 2.000 dolara

LONDON - Kriptovaluta bitkoin dostigla je rekordnu vrijednost, nadmašivši cijenu od 2.000 dolara prvi put u svojoj istoriji, prenosi portal Investopedija.

Na ovom cjenovnom nivou, ukupna tržišna kapitalizacija bitkoina takođe se popela na zapanjujućih 32,92 milijarde dolara.

Cijena ove kriptovalute je već mjesecima na uzlaznoj putanji, a samo od početka aprila do danas je uzletjela za bezmalo 65 procenata.

Bitkoin je prvi put prešao prag vrijednosti od 1.000 dolara prije četiri godine, nakon čega je ubrzo pao. Međutim, do kraja 2016. godine je ponovo vratio izgubljenu poziciju i trgovao se na koti od 1.000 dolara.

Ekonomisti kažu da je tome možda doprinijela šira podrška velikih finansijskih institucija, kontinuirani rast transakcija u kriptovalutama i novi propisi Kine. Ono što se dogodilo početkom ove godine, ipak je gotovo svakog iznenadilo.

Krajem aprila bitkoinom je trgovano na oko 1.300 dolara, a za samo tri nedjelje u maju cijena mu je porasla za oko 50 odsto, pri čemu je prošle nedjelje ojačao za 12 odsto.

Ipak, najveći razlog rasta njegove vrijednosti je ogromna tražnja za bitkoinom u Japanu i Južnoj Koreji, gdje mu cijena povremeno skače i preko 2.300 dolara.

I pored ovolikog rasta vrijednosti, bitkoin nije najveći dobitnik među kriptovalutama.

Naime, ripl, centralizovana valuta namijenjena velikim bankama, skočila je u posljednjih nekoliko nedjelja za 1.000 odsto, što je katapultiralo na drugo mjesto među sličnim digitalnim valutama u smislu vrijednosti, prema podacima platforme "Tech Crunch".

Istovremeno, bitkoinov rival etereum takođe je ojačao na 130 dolara po kovanici, što je više nego dvostruka vrijednost u odnosu na onu koju je imao prije mjesec dana, navodi Investopedija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije