Tržište

Bojić: Poslovni ambijent bolji u BiH nego u regionu

Bojić: Poslovni ambijent bolji u BiH nego u regionu
Bojić: Poslovni ambijent bolji u BiH nego u regionu

SARAJEVO - Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić rekao je danas da je poslovni ambijent u BiH bolji nego u zemljama u okruženju, ali da je svakodnevni politički ambijent takav da BiH zaobilaze oni strani privrednici koji bi rado investirali u nju.

"To je nešto na šta moramo uticati svi u BiH kako bismo prevazišli tu situaciju", rekao je Bojić novinarima u Sarajevu i izrazio zadovoljstvo rastom spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom.

On je ponovio da je EU najveći spoljnotrgovinski partner BiH, te da je obim te razmjene između 75 i 80 odsto, što znači da proizvodi iz BiH zadovoljavaju standarde, odnosno posjeduju sertifikate koji im omogućavaju da se nađu na tržištu evropskih zemalja.

Prema njegovim riječima, Komora svakodnevno radi kroz svoja udruženja, odbore i grupacije, kako bi se na kvalitetan način donio niz mjera i zaključaka, a sve u svrhu što boljeg predstavljanja izvoznika iz BiH na inostranim sajmovima.

"Sajam u Kelnu donio je pozitivnu sliku o BiH. Zajedno sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonoskih odnosa BiH investirali smo oko 100.000 KM, kako bi pružili šansu našim privrednicima, a zaključeno je ugovora u vrijednosti većoj od 12 miliona evra o realizaciji drvne industrije", rekao je Bojić.

On je naglasio da Komora svakodnevno učestvuje u radu raznih komisija i predlaže zakonodavni okvir, koji je u korist privrednika iz BiH, ili onih koji žele investirati u nju.

"Zakonodavna vlastu u BiH, s obzirom na to da se bavi nekim složenijim pitanjima i to političke prirode, gdje lideri u koaliciji ne mogu naći zajednički jezik, pravi puževe korake, iako su BiH vrata EU otvorena, samim prihvatanjem aplikacije", rekao je Bojić.

On je izrazio nadu da će Savjet ministara BiH, u kratkom vremenu, učiniti sve kako bi EU približio i privredu i građane BiH.

Bojić je rekao da BiH ima neke proizvode koji su najbolji u svijetu, tako da ih treba promovisati na stranom tržištu, ali im i dati prednost na domaćem.

Osvrćući se na posjetu delegacije BiH Iranu, Bojić je rekao da spoljnotrgovinska razmjena BiH sa tom azijskom zemljom nije velika, te da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović, zajedno sa Komorom, pokušava naći rješenja da bi se uspostavila privredna saradnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije