Tržište

Brisel od Zagreba traži da uskladi Zakon o Ini s evropskim pravom

Brisel od Zagreba traži da uskladi Zakon o Ini s evropskim pravom
Brisel od Zagreba traži da uskladi Zakon o Ini s evropskim pravom

BRISEL - Evropska komisija je zatražila danas od Hrvatske da izmjeni zakon o privatizaciji Ine-Industrije nafte, jer se njime krši sloboda kretanja kapitala i slobodu osnivanja poslovanja, što je obveza koju je Hrvatska preuzela još 2010. tokom pristupnih pregovora u poglavlju Sloboda kretanja kapitala.

Komisija je Hrvatskoj poslala obrazloženo mišljenje, što je drugi korak u pokretanju postupka za povredu evropskih propisa.

Ako Hrvatska u roku od dva mjeseca Zakon o privatizaciji Ine ne uskladi s pravom EU, Komisija može da odluči da uputi predmet Sudu EU.

Komisija navodi da je Ina najveće hrvatsko preduzeće za snabdjevanje energijom, djelomično u vlasništvu hrvatske Vlade.

Prema Zakonu o privatizaciji Ine, državi su dodjeljena posebna ovlašćenja u tom preduzeću, uključujući pravo na veto u slučaju odluka kompanije koje se odnose na prodaju dionica/imovine u vrijednosti koja prelazi određeni prag.

To za posljedicu ima da dioničari ne mogu da utiču na važne odluke društva srazmerno svojim udjelima, što može da odvrati potencijalne investitore od ulaganja u Inu.

Komisija smatra da takva posebna ovlašćenja predstavljaju ograničenje slobodnog kretanja kapitala i slobode osnivanja poslovanja, koje se na osnovu Ugovora o funkcionisanju EU ne može opravdati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije