Tržište

Britanija potonula na svjetskim berzama, za sobom povukla i druge

Britanija potonula na svjetskim berzama, za sobom povukla i druge
Britanija potonula na svjetskim berzama, za sobom povukla i druge

LONDON - Trgovanje na Londonskoj berzi u danu poslIJe referenduma na kome su Britanici odllučili da zemlja napusti EU, otvoreno je pravim potopom akcija, a najveći pad bilježe akcije najvećih banaka. Oštar pad funte na svjetskim berzama.

Tako je na Londonskoj berzi akcija državne banke Rojal benk ov Skotland, pala za 35 odsto a Barkliza i Lojdsa za po 30 odsto.

Kako navode britanski mediji, gubitak londonskog indeksa FTSE 100, koji se odnosi na stotinu najjačih komaponija, iznosi čak 100 milijardi funti.

Tržište u nokautu, pada i nafta

Svjetske cene nafte survale su se danas u Aziji za više od 6,0 odsto, poslije glasanja Britanije za "bijeg" iz Evropske unije, što je gurnulo berze u kovitlac i podgrejalo strahovanja od još jednog ekonomskog globalnog nokauta. Sirova nafta je oštro pala pošto su rezultati referenduma pokazali da oni koji žele izlazak iz 28-članog bloka vjerovatno pobjeđuju, raspirivši zabrinutost zbog posljedica koji takav ishod može imati na tražnju pošto investitori bježe u sigurna utočišta, prenosi agencija Fran

Velike gubitke, kako se predviđalo, bilježe se i na ostalim tržištima kapitala.

Francuski CAC izgubio je 8,5 odsto u ranom trgovanju u Parizu, dok je njemački DAX odmah iza po gubicima koji na početku trgovanja iznose 8 odsto.

Potop je počeo sa azijskim berzama koje su bile otvorene u vrijeme prvih rezultata.  Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 6 sati je bio u minusu više od šest odsto, dok su cijene deonica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 1,3 i 3,8 odsto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 6 sati bio u minusu 3,3 odsto, što je njegov najveći pad u posljednjih 10 mjeseci.

Oštar pad cijena dionica posljedica je prvih rezultata jučerašnjeg referenduma koji pokazuju pobjedu zagovornika izlaska Velike Britanije iz EU.

Na poremećaje na tržištima ukazuje i jutrošnji pad kursa funte prema dolaru za devet odsto, na 1,3550 dolara, što je veći pad britanske valute nego za vrijeme globalne finanijske krize.

U jednom je trenutku cijena funte zaronila na 1,3459 dolara, najniži nivo od 1985. godine.

Ulagači se povlače iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, i traže utočište u onima koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Očekuje se da indeksi britanski FTSE, njemački DAX i francuski CAC padnu između 6 i 7,5 odsto, a neki očekuju i znatno oštriji pad.

Osim britanske valute, pod pritiskom je i evro, pa je njegova cijena jutros potonula više od tri odsto, u jednom trenutku čak ispod 1,1000 dolara.

Britanska centralna banka je saopštila da će Banka Engleske preduzeti "sve neophodne mjere" da obezbjedi monetarnu i finansijsku stabilnost poslije odluke Britanije da napusti Evropsku uniju.

"Banka Engleske pomno prati razvoj situacije", navodi se u kratkom saopštenju, objavljenom poslije jučerašnjeg glasanja Britanaca na referendumu o članstvu u EU, prenosi agencija AFP.

U saopštenju se dodaje da je BoE preduzela korake u smislu opsežnog planiranja za slučaj nepredviđenih okolnosti, a u tijesnoj saradnji sa Ministarstvom finansija, drugim domaćim organima vlasti i stranim centralnim bankama.

"Banka Engleske će preduzeti sve potrebne u skladu sa svojim odgovornostima da obezbijedi monetarnu i finansijsku stabilnost", poručila je centralna banka u saopštenju.

Prema konačnim rezultatim britanskog referenduma o izlasku iz Evropske unije za izlazak je glasalo 51,89 odsto građana a za ostanak u Uniji 48,11 odsto.

Na osnovu prebrojanih glasova u sva 382 lokalna izborna centra, za izlazak je glasalo 17,410,742 građana a za ostanak 16,141,241 glasača, javlja Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije