Tržište

Cijene nafte pale na svjetskim tržištima

Cijene nafte pale na svjetskim tržištima
Cijene nafte pale na svjetskim tržištima

NJUJORK - Cijene nafte na svjetskim tržištima u prošloj sedmici pale su više od 1,5 odsto jer su zalihe u SAD-u dostigle nove rekordne nivoe, a tamošnje kompanije i dalje povećavaju proizvodnju što umanjuje uticaj smanjenja proizvodnje članica OPEC-a.

Na londonskom tržištu cijena barela u petak na kraju trgovanja iznosila je 50,80 dolara, što je 1,8 odsto manje nego sedam dana ranije, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,7 odsto, na 47,97 dolara.

Cijene nafte su pod pritiskom već nekoliko sedmica jer podaci pokazuju da u SAD-u rezerve rastu, pa su tako prije sedam dana dosegle rekordna 533 miliona barela.

S jedne strane, to pokazuje da proizvodnja američkih kompanija raste, dok je, s druge strane, potražnja nedovoljno snažna da bi se zalihe smanjile.

Zbog toga se ulagači plaše da će smanjenje proizvodnje članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) imati manji utjecaj na tržište nego što se procjenjivalo krajem prošle godine kada je to smanjenje dogovoreno.

Od sredine prošle godine proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD-u porasla je više od osam odsto, na nešto više od 9,1 milion barela dnevno.

Zbog povećane proizvodnje u SAD-u analitičari smatraju da prevelike zalihe neće biti smanjene i da bi cijene nafte mogle nastaviti padati ako OPEC ne donese odluku da dogovor o smanjenju proizvodnje bude produžen i nakon dogovorenog roka u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije