Tržište

Čuveni Lojds podstanar Kinezima

Čuveni Lojds podstanar Kinezima
Foto: Ilustracija | Čuveni Lojds podstanar Kinezima

LONDON - Lojds bankarska grupa je u ekskluzivnim pregovorima o prodaji svog sjedišta u londonskom Sitiju jednoj kompaniji koja je povezana s kineskom Hengli grupom.

To javlja agencija "Blumberg", pozivajući se na dva neimenovana izvora upućena u taj posao.

Nakon prodaje, Lojds bi zakupio poslovni prostor u toj zgradi.

Kineski konglomerat je ponudio oko 150 miliona funti (198 miliona dolara) za zgradu u Grešam Stritu 25, rekli su izvori njujorške agencije, koji su tražili da ne budu imenovani pošto uslovi ugovora još nisu finalizovani.

Grupa Lojds, koju u ovim pregovorima savjetuje brokerska kuća CBRE, će se obavezati na novi dugoročni zakup poslovnog prostora u zgradi, naveli su ti izvori.

Portparol Lojdsa je odbio komentar, a iz Hengli grupe nisu odgovorili na telefonske pozive "Blumberga", pošto im je isteklo redovno radno vrijeme.

Kineski investitori su nagrnuli na londonsko tržište nekretnina nakon prošlogodišnjeg glasanja za Bregzit, fokusirajući se naročito na dugoročni zakup zgrada u Sitiju, finansijskom središtu Londona.

Lojdsova zgrada Grešam Stritu, koja ima kancelarijski prostor od oko 11.150 kvadratnih metara, jedna je od nekoliko velikih nekretnina koje Lojds drži u Sitiju.

Lojds planira da smanji svoj portfolio poslovnih objekata za oko 30 odsto, što bi trebalo da rezultira jednokratnim uštedama od 100 miliona funti, kao i godišnjim uštedama od 100 miliona funti od kraja 2018. godine, saopštila je kompanija prošle godine.

Cilj restrukturiranja je, pored uštede troškova, modernizacija načina rada kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije